mensenrobot Fascinerend! Dat is het eerste woord wat mij te binnen viel om deze symposium dag te beschrijven. Als je het hebt over toekomstgericht zijn dan is het dit onderwerp wel. Alhoewel? Er wordt in Nederland al op diverse plekken met robots gewerkt. Op deze prachtige herfstdag 31-10-2015 kwamen maar liefst meer dan 100 nieuwsgierige medewerkers uit openbare en ziekenhuisapotheken om op hun vrije zaterdag te luisteren naar verhalen over robots die ons werk gaan overnemen. Acht bedrijven hebben dit symposium mogelijk gemaakt en we konden met hen kennismaken op weg naar de koffie en muffins. Exact om 10:30 uur opent de dagvoorzitter Gert Koren het 26ste symposium met de indeling van de dag en de te volgen spelregels. De eerste presentatie “Geneesmiddeldistributie via de alles-robot” werd verzorgd door vier medewerkers van het Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. (Fusie tussen twee ziekenhuizen van Sittard en Heerlen) De medewerkers vertelden met passie over het proces wat voor hen elf jaar geleden al begonnen was. In 2006 is de tabletten robot gestart en in 2010 de ‘alles-robot’. Heel veel luisteraars zullen denken: waarom robotiseren? Zo als het nu is gaat het toch goed? Hier volgen enkele belangrijke beweegredenen:
  • Minimaliseren van fouten bij uitzetten = ook tijdsbesparing
  • Minder fouten bij toedienen = kwaliteit en tijdsbesparing
  • Reductie van spillage = kostenbesparing
  • Minimaliseren van de afdelingsvoorraad = kostenbesparing
  • Snellere en betrouwbare tracering bij recalls
  De ziekenhuisapotheek van het Zuyderland MC heeft natuurlijk een Risico Inventarisatie uitgevoerd en met vele Smarties en Tic-tacs de ‘alles –robot’ getest. Omdat de robot werk uit handen neemt blijft er nu tijd over om medicatieverificatie bij opname en ontslag uit te voeren. Ook kunnen nu de gesprekken met patiënten worden gevoerd. Het was echt verbazingwekkend om te zien hoeveel informatie op de label van de medicatie-ring geplaatst kan worden. Met de COW (Computer On Wheels) en een handscanner worden de barcodes op het label, de barcode op het medicatiezakje en de barcode op het armbandje van de patiënt gescand. De cirkel is rond vanaf elektronisch voorschrijven tot en met toedienregistratie. Het geneesmiddel mag gegeven worden. Natuurlijk zijn er medicamenten die niet door de robot geleverd kunnen worden, denk aan bijvoorbeeld koelkastartikelen, orale cytostatica en opiaten. Al deze veranderingen hebben wel een aardverschuiving teweeg gebracht in de functie van de Farmaceutisch medewerker. Van gewoon “magazijn bediende” heten de “jongens” nu “Proces Operators”. Het enthousiasme waarmee de spreker zijn verhaal deed was voor mij echt ontroerend. Dat enthousiasme gold trouwens voor alle sprekers. Vanuit de zaal kwamen veel vragen, maar ook de vraag: ben ik straks overbodig? Het antwoord was luid en duidelijk: NEE, mensen blijven altijd nodig. De invulling van de werkzaamheden gaat veranderen, even als de werktijden. Daarnaast heeft een robot geen koffie en thee pauze. Die kunnen in principe 24/7 doorwerken!
 Na een lekkere lunch is de tijd aangebroken voor het middagprogramma.
Ziekenhuisapothekers werkzaam in de ziekenhuisapotheek Nij Smellinghe te Drachten begonnen enthousiast aan hun presentatie: “VTGM Bereidingen met behulp van de IV-Station” In deze presentatie werd een beeld geschetst van de gerobotiseerde VTGM-productie met behulp van de machines van Aesynt. Er kwamen dia’s voorbij over de geschiedenis en ontwikkelingen binnen de bereidingsafdeling. Dit project hebben ze samen met het Maastricht Universitair Medisch Centrum opgezet, maar eigenlijk kon de zaal niet wachten op het filmpje van een werkende robot. Op de muziek van Johann Strauss; An der schönen blaue Donau zagen we hoe de robot in een 50 ml spuit oplosmiddel optrok en daarna een ampul met grondstof vulde. De robot loste de grondstof al zwenkend op. Daarna werd er geëtiketteerd en de gevulde spuit werd “uitgespuugd” in een output tray. Prachtig om te zien. De machine wordt nog wel gevuld door mensenhanden. Momenteel worden er 45 spuiten per machine per dag gevuld. De gewenste hoeveelheid per jaar is 50.000 eenheden. Er staan twee machines. Met een 5-daagse werkweek is dat 100 st per machine per dag en met een 7-daagse werkweek 70 st. per machine per dag. Het gevolg is dat ook hier de werktijden worden uitgebreid.  

De eindbestemming lijkt in zicht

maar de weg ernaar toe

is nog steeds één groot avontuur!

  Gert Koren gaat volgend jaar met pensioen en werd hartelijk bedankt door Dineke Berger, voorzitter van de NVFZ, voor zijn grote inzet al die jaren voor de vereniging. Na een drankje ging iedereen voldaan op huis aan.

Ada Alderse Baas-Ris