Inschrijven vanaf nu mogelijk! Op 8 oktober staat een nieuw symposium op de planning; 

De laatste ontwikkelingen bij longziekten

Je krijgt er lucht van!


Ademen, iedereen doet het onbewust tussen de 8000 en 29000 keer per dag. De gewoonste zaak van de wereld. Maar zo gewoon is dat helemaal niet voor ruim 1 miljoen (!) mensen in Nederland met (chronische) Longziekten zoals Astma, COPD of Cystic Fybrosis. Mensen waarbij ademhalen niet vanzelf gaat en het lichaam geholpen moet worden met bijvoorbeeld medicatie.

Tevens zijn longziekten een belangrijke doodsoorzaak. In Nederland overleden er bijvoorbeeld in 2018 al ruim 6900 mensen met COPD als onderliggende doodsoorzaak. Per jaar worden er in Nederland ca. 85 longtransplantaties uitgevoerd verdeeld over diverse ziekenhuizen, omdat de longen zijn aangetast door genoemde longziekten.

Het programma:

9:30   – 10:20 Ontvangst en bezoek aan de stands.

 

10:20 – 10:30 Opening door de dagvoorzitter Bas van Vlijmen. 

 

10:35 – 11:20:
Prof. dr. H.G.M. Heijerman, hoogleraar en hoofd afdeling longziekten van het UMC Utrecht zal de dag starten over de nieuwe ontwikkelingen en stand van zaken in de behandeling van Cystic Fibrosis.
In deze presentatie wordt ingegaan op de nieuwe medicatie, de zogenaamde CFTR modulatoren. Hoe deze werkt, wat de effecten daarvan zijn en hoe de toekomst er mogelijk uit gaat zien voor patiënten met deze ziekte.


11:30 – 12:15:
Edwin Brokaar poliklinisch apotheker in het Haga Ziekenhuis gaat tenslotte dieper in op de farmaceutische patiëntenzorg aan Cystic Fibrosis patiënten.  De HagaApotheek levert farmaceutische zorg aan ongeveer 200 mensen met Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte). Edwin  vertelt hoe de HagaApotheek deze complexe zorg heeft georganiseerd en hoe de samenwerking met andere zorgverleners verloopt. Hij zal onder andere ingaan op de organisatie van intraveneuze thuisbehandelingen en de begeleiding bij gebruik van de nieuwe CFTR-modulatoren.


12:15 – 13:15 Lunch en bezoek aan de stands.

 

13:20 – 14:00:
Eelco Wisman, Certified Master Trainer of NLP (Neuro Linguïsitsch Programmeren). Tijdens deze presentatie wordt ingegaan op communicatie skills die te gebruiken zijn op de werkvloer. NLP is een methodiek voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie.


  • 14:10 – 14:55:
    Marli van der stelt, bekend met ernstig Astma en Jos Donkers bekend met ernstig COPD delen hun ervaringen hoe zij in de dagelijkse praktijk hiermee omgaan.


15:00 – 16:00:
Tijd voor een borrel en netwerken.
Kabiz, het kwaliteitsregister voor apothekersassistenten is ook aanwezig deze dag om al je vragen omtrent registratie te beantwoorden. Je diploma waarmerken kan ook, daarvoor neem je je originele diploma als ook een kopie van je diploma mee.