Inschrijven vanaf nu mogelijk! De organisatie is in volle gang. Op 8 oktober staat een nieuw symposium op de planning; 

De laatste ontwikkelingen bij longziekten

Je krijgt er lucht van!


Ademen, iedereen doet het onbewust tussen de 8000 en 29000 keer per dag. De gewoonste zaak van de wereld. Maar zo gewoon is dat helemaal niet voor ruim 1 miljoen (!) mensen in Nederland met (chronische) Longziekten zoals Astma, COPD of Cystic Fybrosis. Mensen waarbij ademhalen niet vanzelf gaat en het lichaam geholpen moet worden met bijvoorbeeld medicatie.


Tevens zijn longziekten een belangrijke doodsoorzaak. In Nederland overleden er in 2020 al ruim 5.600 mensen met COPD als onderliggende doodsoorzaak. De toenemende verslechtering van luchtkwaliteit in Nederland helpt hierbij ook niet. Daarnaast werden er In 2019 in Nederland 105 longtransplantaties uitgevoerd verdeeld over diverse ziekenhuizen, omdat de longen zijn aangetast door longziekten.

Ook heeft inmiddels Covid-19 ook zijn sporen achter gelaten. Kortom, een interessant en actueel onderwerp als thema voor het NVFZ najaar symposium , dat wordt gehouden op 8 oktober 2022.


Een tipje van de sluier lichten we vast op door een tweetal sprekers te noemen die ons die dag meenemen over de laatste stand van zaken en ontwikkelingen bij longziekten.


Prof. dr. H.G.M. Heijerman, hoogleraar en hoofd afdeling longziekten van het UMC Utrecht.

Edwin Brokaar poliklinisch apotheker uit het Haga Ziekenhuis