medicatie_ouderen2700.000 ouderen in Nederland gebruiken 5 geneesmiddelen, elke dag opnieuw. In 2012 had de LHV samen met het NHG en de KNMP een richtlijn ‘Polyfarmacie’ opgesteld. De bedoeling was dat huisartsen en apothekers een begin gingen maken met het napluizen van al die medicatielijstjes. Goed voornemen, want geneesmiddelengebruik bij ouderen doet naast veel goeds ook veel slechts.
Het idee van de beroepsverenigingen was dat er geld voor zou komen, want het is natuurlijk een enorme klus. Temeer daar je nooit klaar bent. Heb je eindelijk een lijstje opgeschoond kun je na een polibezoekje of opname alles weer opnieuw doen. Geld stuurt implementatie maar dat kwam er helemaal niet en verzekeraars hanteerden ook nog eens allemaal eigen regeltjes. Zo telde afhankelijk waar een verzekeraar de beoordeling inkocht (apotheek of huisarts), de beoordeling al dan niet mee voor het eigen risico. Dat vind ik toch moeilijk uit te leggen aan een AOW’er.
  Grote schrik bij de beroepsorganisaties toen de IGZ ook nog eens aankondigde dit per januari 2015 te gaan handhaven. Begin mei draaide de IGZ een beetje bij. De criteria zijn aangescherpt: er zijn nu nog maar 220.000 ouderen die jaarlijks bekeken moeten worden.   De IGZ gaat zijn best doen om de financiering bespreekbaar te maken. Of die inspanning tot iets gaat leiden moeten we nog maar afwachten. Voorlopig komen we dus met de schrik vrij van het IGZ-juk, maar alle commotie was niet nodig geweest als het niet zo’n idioot idee was het getal 5 en een ‘richtlijn’ heilig te verklaren.   Bewijs dat 5 beter is dan 4 of dat het met 6 of 7 ook had gekund is er niet. Ook bij minder pillen kan nog veel mis kan gaan en in de stand van zaken dat stoppen met medicatie helemaal niet zo simpel is.   Bron: www.ntvg.nl, door Joost Zaat
Lees verder
Relevante nieuwsberichten