Biologicals bij reuma: minder hart- en vaatziekten
Behandeling met ontstekingsremmende medicatie vermindert het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met reumatoïde artritis (RA). Dit concludeert arts-onderzoeker Alper van Sijl die vandaag promoveert bij het VU medisch centrum.
Het is sinds enige tijd bekend dat patiënten met RA een verhoogd risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Uit zijn onderzoek blijkt dat patiënten met een chronische gewrichtsontsteking net zo vaak hart- en vaatziekten ontwikkelen als patiënten met diabetes en dat sterke ontstekingsremmende medicatie (biologicals zoals TNF-blokkers, rituximab, tocilizumab en abatacept) het proces van aderverkalking kan vertragen.
Van Sijl laat verder zien dat de relatie tussen hart- en vaatziekten en chronische gewrichtsontstekingen niet alleen is toe te schrijven aan traditionele risicofactoren zoals verhoogde bloeddruk, roken en een te hoog cholesterolgehalte. Bovendien: al voor de diagnose reumatoïde artritis hebben deze patiënten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Hij vermoedt dat er bij RA-patiënten alternatieve routes in het spel zijn, zoals verslechterde nierfunctie en zogeheten vaatwandhermodellering. Dat laatste is een proces waarbij de vaatwand door verschillende factoren vormveranderingen doormaakt. Het bloedvat verwijdt zich waardoor druk en stress op de vaatwand toenemen. Dit veroorzaakt weer vaker beschadigingen van de vaatwand en eventueel scheuren van kwetsbare plaques – het laatste stadium van vaatwandverkalking.
Uit ander Nederlands onderzoek, dat eerder dit jaar verscheen in BMC Family Practice (Jennie Ursum e.a.), bleek dat patiënten met een vorm van inflammatoire artritis vaker te maken krijgen met anemie, osteoporose, COPD, carpaletunnelsyndroom en perifere neuropathie. Maar in de drie jaar follow-up werd geen vergrote kans op ischemische hartaandoeningen, atriumfibrilleren en CVA’s vastgesteld.
A.M. van Sijl, Cardiovascular Risk in Inflammatory Arthritis, proefschrift VUmc
Bron: www.medischcontact.artsennet.nl, door Henk Maassen