2016-05-29_163446Patiënt kan op echt-of-nep.nl kijken of webshop legaal is Het ministerie van Volksgezondheid is vorige week een campagne begonnen tegen het gebruik van vervalste geneesmiddelen. VWS waarschuwt voor de gevaren: “Gebruik hiervan kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.” Honderdduizenden mensen bestellen receptgeneesmiddelen online zonder dat ze een recept hebben. De meest verkochte medicijnen zijn pijnstillers, afslankmiddelen, seksgerelateerde middelen, slaap- en kalmeringsmiddelen.  
De campagne past in het beleid van de Europese Commissie, die een controlesysteem opzet om vervalsingen tegen te gaan. Daarbij krijgen alle verpakkingen van geneesmiddelen in 2019 een unieke ‘2D Data Matrix Code’. Als apothekers een middel ter hand stellen, kunnen ze met de code aan hun balie de medicijnen controleren op echtheid.
  Overeenkomst KNMP Begin mei hebben KNMP, Nefarma, Bogin, BG Pharma en VES (Vereniging Euro Specialités) een overeenkomst getekend om het gebruik van valse geneesmiddelen terug te dringen. Ze hebben zich verenigd in de stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO). De organisatie gaat in Nederland de plannen van de Europese Commissie uitvoeren.   De KNMP wil de introductie van de matrixcode soepel laten verlopen voor apothekers. “Deze Europese regelgeving moet hen geen extra administratieve lasten bezorgen”, aldus bestuurder Frank Verheijen van LOA, onderdeel van de KNMP. Overigens komen vervalsingen erg weinig voor in Nederlandse apotheken. De controle in de apotheek is vooral nuttig voor sommige andere Europese landen die vaker worden geconfronteerd met vervalste producten.   De VWS-campagne is daarom gericht op de verkoop via webshops. Daar kunnen patiënten niet-echte producten niet altijd herkennen, vooral omdat de meeste webshops er professioneel uitzien. Uit onderzoek blijkt dat mensen geen goed beeld hebben van de gevaren van het online aanschaffen van medicijnen, laat VWS weten: “Ze werken niet altijd en kunnen gevaarlijke stoffen bevatten.”   VWS wijst erop dat mensen altijd eerst moeten nagaan of er voor hun medicijn een recept nodig is en adviseren hiervoor altijd eerst langs hun arts te gaan. Ook benadrukt het ministerie dat medicijnen op recept alleen mogen worden gegeven door apotheken. “Heb je voor het medicijn een recept nodig? Controleer dan altijd in het apothekers-register of de aanbieder een apotheek is.” VWS adviseert onder meer de website apotheek.nl te raadplegen.   Echt-of-nep De campagne biedt mensen die online willen kopen meer zekerheid over de betrouwbaarheid van de aanbieder. Op een vorige week gelanceerde nieuwe website, echt-of-nep.nl, kunnen bezoekers nagaan of een webshop legaal is. Ze kunnen op de website het Europese logo van de bij de overheid aangemelde aanbieders opzoeken. Alle legale aanbieders moeten dit logo op hun site hebben staan. Als een klant op dit logo klikt, komt hij op de overheidswebsite www.aanbiedersmedicijnen.nl. Daar kan hij controleren of de aanbieder zich heeft aangemeld bij de overheid en welke geneesmiddelen hij mag verkopen. Op de website echt-of-nep.nl is verder een quiz te vinden om te testen of iemand echte van valse medicijnen kan onderscheiden.   Bron: www.pw.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten