CannabisJongens die geregeld een joint opsteken lopen meer risico om op latere leeftijd schizofrenie te ontwikkelen. Onderzoekers hebben nu ook een link ontdekt met hun hersenontwikkeling. Eerder onderzoek bracht al een link aan het licht tussen cannabisgebruik bij jongens en schizofrenie. Of het een ook de oorzaak is van het ander, is nog onduidelijk. Een nieuwe studie, die verscheen in het vakblad JAMAPsychiatry, wijst op een verstoorde ontwikkeling van het brein.  
Een internationaal team van onderzoekers analyseerde enkele studies waarbij 1.500 jongeren uit Canada en Europa betrokken waren. Zij ondergingen een DNA-analyse om na te gaan of ze genetische varianten hadden waarvan bekend is dat ze het risico op schizofrenie verhogen. Ook werd hun brein gescand.
  Jongens met risicogenen die voor hun zestiende met cannabis experimenteerden, bleken een minder dikke hersenschors te hebben dan jongens zonder risicogenen, of dan meisjes tout court. De hersenschors is de buitenste laag van onze hersenen, waar informatie binnenkomt en wordt geanalyseerd. Verder onderzoek moet uitwijzen of die verstoring van de hersenontwikkeling inderdaad kan bijdragen aan het ontwikkelen van schizofrenie.   Bron: eoswetenschap.eu /JAMAnetwork.com, via www.ggznieuws.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten