Iets tegen de jeuk van muggen of insectenbeten. Neusspray. En natuurlijk een kleine pijnstiller. Het zijn een paar van de vaste ingrediënten van de gemiddelde reisapotheek: een tasje met medicijnen tegen vakantieongemak.
De vakantieperiode is weer begonnen. Even er tussenuit, zonder teveel zorgen. Goed om dan even stil te staan bij de medicijnen in de verbandtrommel of toilettas. Ik probeer zelf voorbereid te zijn voor de gebruikelijke ongemakken.
De pijnstillers paracetamol en ibuprofen of naproxen zitten vaak in een reisapotheek. Paracetamol is daarbij meestal de eerste keus. Ibuprofen of naproxen zijn iets sterker en kunnen ook ontstekingen afremmen. Dus bij een ontsteking in een gewricht hebben die laatste twee de voorkeur.
Wel is het zo dat ibuprofen iets meer bijwerkingen kan geven, zoals maagklachten. Bijvoorbeeld in combinatie met andere medicijnen. Of met alcohol. Let daar dus wel op. En gebruik ze allebei natuurlijk zo kort mogelijk.
Ik controleer het medicijntasje ook altijd even op de houdbaarheid. Zeker nu mijn vakantie er afgelopen jaar door de coronatijd bij ingeschoten is. Elk (zelfzorg)medicijn heeft een houdbaarheidsdatum. Die staat op de verpakking of in de bijsluiter.
Ik krijg wel eens de vraag of het kwaad kan, dat een medicijn wat over datum is? Die datum is er niet voor niks. Tót die datum is de werking gegarandeerd. Daarna? Misschien werkt het iets minder goed. Dat wil toch niemand? Breng medicijnen die over datum zijn dus terug naar de apotheek.
Het kan geen kwaad om de bijsluiter mee te nemen op vakantie. Bij zelfzorgmedicijnen, maar zeker bij medicijnen op recept. Heeft u op vakantie een ander medicijn nodig? Dan ziet u snel of dat samengaat met uw bestaande medicijn. Bent u de bijsluiter toch vergeten? Op onze Geneesmiddeleninformatiebank.nl staan ze allemaal in digitale vorm.
Eventueel kan de huisarts of apotheker ook een medicijnpaspoort maken: daarin staan de internationale namen van uw medicijnen. Een buitenlandse arts kan dan eenvoudiger zien wat u precies gebruikt.
Bij sommige medicijnen is het in het buitenland belangrijk om een doktersverklaring bij u te hebben. Bijvoorbeeld bij slaapmiddelen, veel zwaardere pijnstillers of ADHD-medicijnen. De douane kan dan controleren wat u bij zich heeft.
Medicijnen op vakantie: eigenlijk willen we daar zo min mogelijk over nadenken. Reden te meer om nu alvast thuis dat tasje nog eens na te lopen.
Bron: Cbg-meb