0000253812_Dermatica_op_Recept_2_710_130Ook de vijfde uitgave van Dermatica op Recept geldt als hét naslagwerk voor apotheekbereidingen in de therapie van huidaandoeningen. Het boekje verschijnt in een fase dat er via de media veel aandacht is voor apotheekbereidingen in het algemeen. Apotheken en alle dermatologen in Nederland hebben deze maand de herziene editie ontvangen.   Dermatica op Recept beleeft vijfde herziene editie Apotheekbereidingen dienen diverse doelen. Ze bieden medicatie op maat, vormen een alternatief voor geneesmiddelentekorten of zijn van nut wanneer de industrie een middel niet kan of wil maken. In Dermatica op Recept komen alle voorbeelden voorbij.  
Triamcinolonacetonidezalf 0,1% FNA, een van de hoekstenen in de dermatologie, is door een aantal fabrikanten uit de handel gehaald. De reden hiervoor was dat er problemen waren met de houdbaarheid, waardoor deze ingekort moest worden. Hiermee werd het voor fabrikanten onaantrekkelijk om het product nog te maken. Apothekers kunnen de zalf met een houdbaarheid van twaalf maanden nog steeds bereiden.
 
Ditronol is gevoelig voor ontleding. Met toevoeging van hulpstoffen kunnen apothekers goede producten bereiden, die met hun relatief korte houdbaarheid voor de industrie niet interessant zijn.
 
Calciumgluconaatgel 2,5% wordt toegepast bij huidletsel door fluorwaterstofzuur. De gel is in voorraad op EHBO-afdelingen en op werkplekken van bedrijven waar met fluorwaterstofzuur wordt gewerkt. Het preparaat heeft een kleine afzetmarkt, waardoor het niet aantrekkelijk is voor fabrikanten.
  Voorts is er de dagelijkse zorg op maat. Apothekers kunnen patiënten die overgevoelig zijn voor een stof als propyleenglycol helpen met Cetomacrogolcrème met vaseline of Lanettecrème met vaseline.   De herziene versie van Dermatica op Recept is op papier en digitaal beschikbaar. Openbare apotheken met zakelijke contributie en ziekenhuisapotheken met het pakket Z(+) hebben het zakboekje inmiddels ontvangen. Bijbestellen van extra exemplaren, bijvoorbeeld voor artsen in een FTO-groep, kan via bol.com. De nieuwste versie is ook beschikbaar op de KNMP Kennisbank.   De herziening is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Nederlandse Werkgroep Dermatotherapie (NWD), een landelijke adviesgroep van dermatologen en apothekers.   Bron: www.knmp.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten