InjectiespuitBijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van deuken in de huid na injectie met Triamcinolonacetonide. De injecties werden op verschillende plaatsen gegeven zoals de bovenarm, het bovenbeen of de bil.   Bij de patiënten ontstond na enige tijd een duidelijk zichtbare deuk op de plaats waar de injectie was gegeven. In sommige gevallen was dit na maanden tot na een jaar nog niet verdwenen. Twee patiënten werden doorverwezen naar een plastisch chirurg voor behandeling.  
Triamcinolonacetonide (merknaam Kenacort®) behoort tot de groep geneesmiddelen die corticosteroïden worden genoemd. Het middel kan in een gewricht, in de slijmbeurs of in de peesschede worden gespoten. Triamcinolonacetonide wordt gebruikt bij zeer veel aandoeningen waarbij plaatselijke ontstekingsverschijnselen een rol spelen. Zoals bij gewrichtsklachten, schouderklachten, tenniselleboog, jicht en reumatoïde artritis.
  Hoewel atrofie wel vermeld staat in de bijsluiter, is het waarschijnlijk toch niet duidelijk voor patiënten dat deze bijwerking kan optreden. Ook wordt niet vermeld dat het mogelijk niet vanzelf weer weg gaat. De techniek bij het injecteren speelt een rol bij deze bijwerking. In de officiële productinformatie wordt wel gewaarschuwd over de methode van injecteren om deukjes in de huid (subcutane atrofie) te voorkomen.   Bekijk de analyse van de meldingen   Bron: www.lareb.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten