Famaco ErasmusHet Erasmus MC in Rotterdam heeft een polikliniek voor farmacogenetica geopend. Patiënten die beginnen met psychiatrische medicatie kunnen hier terecht. De dosering wordt in deze polikliniek vastgesteld op basis van hun DNA-profiel, waardoor medicatie op maat mogelijk is. Het betreft vooralsnog een proef tot eind 2017.  
De farmacogenetica onderzoekt hoe variaties in het DNA de reactie op een medicijn kunnen beïnvloeden. Dit geldt voor zowel het therapeutische effect van het medicijn als de mogelijke bijwerkingen.
  Medicijnen voor psychiatrische patiënten hebben vaak bijwerkingen of blijken niet effectief. Het is vaak zoeken naar het juiste medicijn en de juiste dosering per individuele patiënt, aldus het Erasmus MC. De genetische aanleg van patiënten kan een rol spelen in het omzetten en afbreken van medicatie. Vijf tot tien procent van de mensen heeft bijvoorbeeld een probleem een enzym in de lever waardoor ze meer bijwerkingen of minder werkzaamheid van medicatie kunnen hebben dan andere mensen. Met DNA-profilering heeft men bij voorbaat meer zekerheid over de werking van de medicatie.   Personalized medicine Het Erasmus MC is naar eigen zeggen uniek met deze specialistische polikliniek. De poli past in het streven van het Erasmus MC om te komen tot personalized medicine: effectievere zorg met minder bijwerkingen en een veiligere behandeling.   Bron EMC, via www.skipr.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten