Dure medicijnenMedicijn-inkopers in Europa moeten een front vormen om de dure medicijnen goedkoper te maken vindt Erasmus MC-directeur Ernst Kuipers. Het ziekenhuis gaf dit jaar al meer dan 165 miljoen euro uit aan dure medicijnen, tegenover 150 miljoen in 2015.  
`We hebben met de minister een maximale omzetstijging van 1% per jaar afgesproken. Geven we vijf miljoen meer uit aan dure medicijnen, dan moeten we elders miljoenen besparen.`
 
`We zouden op zoek moeten naar een groot Europees samenwerkingsverband`, stelt Kuipers. `Zo staan we sterker tegenover de farmaceut.
  Daarbij komt dan ook dat we bij een onacceptabele prijs moeten zeggen dat we in heel Europa niet vergoeden. Ons zo sterk opstellen, is nadelig voor farma.
` Zelf zal het Erasmus MC onderzoek doen naar gericht gebruik.
  'Ook heeft mijn voorganger Hans Büller de Stichting Fair Medicine opgezet. Met onder meer subsidie van het kabinet, gaat die stichting proberen de meest dure medicijnen heel goedkoop na te maken.`   Wel prijst Kuipers de rol van zorgverzekeraars. `Ik denk dat het stelsel werkt. Er wordt meer zorg vergoed, terwijl kosten niet al te hard meer stijgen. En we hebben een fantastische kwaliteit van zorg. Wel vind ik dat verzekeraars best meer mogen sturen.`   Bron: www.profnews.nl, gebaseerd op De Telegraaf
Lees verder
Relevante nieuwsberichten