cremeLareb ontving 19 meldingen van hevige huidklachten na staken van corticosteroïd crèmes. Crèmes en zalven met corticosteroïden in verschillende sterktes worden gebruikt bij diverse jeukende huidaandoeningen, waaronder eczeem.
In de eerste twee weken worden corticosteroïd crèmes meestal tweemaal per dag aangebracht. In de periode erna moet de huid minder vaak en/of met een minder sterk werkend corticosteroïd crème ingesmeerd worden om gewenning te voorkómen.
De meldingen betreffen patiënten die deze crèmes al maanden tot jaren voor eczeem gebruikten. Binnen enkele dagen tot weken na staken ontstond er een opvlamming van het eczeem of een intens rode huid met branderigheid en tintelingen, die soms uitbreidde naar plaatsen waar nooit eerder huidklachten aanwezig waren. Hernieuwd aanbrengen van de crème gaf verlichting van de klachten, waardoor afhankelijkheid ontstond. De meeste patiënten herstelden pas maanden na volledig staken van de corticosteroïden.
Na (langdurige) behandeling met corticosteroïden kunnen na stoppen zogenaamde reboundverschijnselen optreden.
Vermijd het plotseling staken van de behandeling en bouw geleidelijk af, bijvoorbeeld door over te gaan op een zwakker werkend corticosteroïde product of door aanbrengen met tussenpozen, alvorens de behandeling volledig te stoppen. Bron: www.lareb.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten