ijzertablet  Liever om de dag één ijzertablet dan dagelijks twee.   Dat is de verrassende uitkomst van onderzoek van Diego Moretti e.a. dat in Blood verscheen.   Zij vonden 54 jonge vrouwen met een laag plasma-ferritine (<20 microgram/l) zonder anemie bereid om te laten analyseren wat het effect was van verschillende doseringen ferrosulfaat in verschillende schema’s. Daarvoor hebben zij onder meer het plasma-hepcidine gemeten. Het eiwit hepcidine speelt een rol bij het reguleren van ijzerabsorptie  en het vrij komen van ijzer uit macrofagen. Bij hogere plasma-ijzergehaltes neemt hepcidinesynthese toe, waarmee ijzeropname afneemt.  
En jawel: het blijkt inderdaad dat innemen van een ijzerpreparaat het plasma-hepcidine doet stijgen, en de absorptie doet afnemen. Dat effect is ook een dag later nog zichtbaar. De conclusie van de onderzoekers – onder wie medewerkers van de Radboud Universiteit die de hepcidinebepaling uitvoeren – is dat dagelijkse ijzertoediening niet zinvol is. Mogelijk is het beter om dit om de dag te doen. Wellicht zouden bijwerkingen van de preparaten daarmee voorkomen kunnen worden.
  Belangrijke beperking van het onderzoek is wél dat het uitgevoerd is bij mensen zonder bloedarmoede. Aangepaste schema’s zouden eerst moeten worden getest bij patiënten met anemie.   Blood, 2015. Doi: 10.1182/blood-2015-05-642223   Bron: www.medischcontact.nl, door Sophie Broersen
Lees verder
Relevante nieuwsberichten