Nederlanders blijken regelmatig illegale geneesmiddelen te bestellen op internet, onder meer omdat ze denken dat ze zouden kunnen helpen tegen het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor de gezondheidsschade die dat kan opleveren.

Het bestellen van receptgeneesmiddelen bij malafide verkopers op internet is risicovol. Deze medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook is het risicovol omdat er geen arts is die zicht heeft op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen. Betrouwbare aanbieders zullen nooit receptplichtige medicijnen verstrekken zonder een recept.

Daarnaast zijn er op dit moment nog geen medicijnen die preventief werken tegen Corona of een infectie met het coronavirus genezen. De medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van patiënten met corona mogen alleen onder strikt toezicht van artsen worden toegediend.

Veilig kopen via internet

Medicijnen bestellen via internet kan overigens in Europa wél veilig en legaal. De aanbieder is dan geregistreerd op de website www.aanbiedersmedicijnen.nl.

Op de website staat dan een logo dat aangeeft dat de aanbieder betrouwbaar is. Door op het logo te klikken kan de consument controleren of de website legaal handelt. Het logo linkt dan door naar de betreffende aanbieder in de aanbiederslijst op de website.

Illegale import verboden

Wie als particulier via internet buiten Europa medicijnen bestelt, importeert die medicijnen naar Nederland. Dat is bij wet verboden. Het importeren van geneesmiddelen mag alleen met de juiste vergunningen of met expliciete toestemming van de inspectie.

Alleen apothekers, fabrikanten en groothandelaren kunnen een vergunning krijgen. Met deze strikte regels zorgen we ervoor dat geneesmiddelen die in Nederland verkocht worden, veilig, werkzaam en van goede kwaliteit zijn.

In beslag genomen

De afgelopen twee maanden heeft de douane op verzoek van de inspectie risicogericht postzendingen voor particulieren gecontroleerd. Daarbij zijn zo’n 500 zendingen met geneesmiddelen aangetroffen. Het ging daarbij vooral om hydroxychloroquine en chloroquine, antibiotica zoals amoxicilline en azitromycine aan en zendingen met antivirale middelen. De zendingen zijn in beslag genomen.


Bron: IGJ

Lees verder
Relevante nieuwsberichten