loperamideHet College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de verkrijgbaarheid van loperamide opnieuw beoordeeld.   Dit middel tegen diarree mag zonder recept bij de drogist en supermarkt verkocht blijven worden. De discussie kwam mede vanwege wereldwijde meldingen van misbruik (hoge doses) en verkeerd gebruik van het medicijn, met ernstige hartklachten als gevolg. Op basis van de meldingen lijkt tot op heden in Nederland geen sprake te zijn van misbruik van loperamide. Daarom heeft het College besloten om de huidige afleverstatus van vrije verkoop niet te wijzigen. Wel benadrukt het CBG dat patiënten de aanwijzingen in de bijsluiter goed moeten blijven volgen.  
Verder ziet het CBG op basis van de meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb geen bijzonderheden rond het gebruik van loperamide. Wel signaleert zij op patiëntenfora dat mensen vragen stellen over langdurig gebruik van loperamide.
  Aangezien het middel voor kortdurend gebruik is goedgekeurd, is de verpakkingsgrootte 10 jaar geleden beperkt tot maximaal 10 tabletten in een sterkte van 2 microgram. Mensen bij wie diarreeklachten niet na 14 dagen verdwijnen of zelfs erger worden, moeten contact opnemen met hun arts.   In maart 2017 adviseerde het Europees geneesmiddelenbewakingscomité PRAC dat bedrijven een waarschuwing moeten opnemen voor overdosering in hun productinformatie en bijsluiters.   Bron: www.cbg-meb.nl  
Lees verder
Relevante nieuwsberichten