Mechanische compressie zorgt voor een betere orgaan- en hersenperfusie dan handmatige compressie, maar tot dusver hebben studies vergelijkbare klinische uitkomsten aangetoond. Een grote studie ontbrak.
De auteurs werkten van januari 2008 tot maart 2013 samen met ambulancediensten en ziekenhuizen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Zij wezen 2589 patiënten met een hartstilstand willekeurig toe aan handmatige hartmassage of aan hartmassage met het LUCAS-systeem, en volgden hen gedurende 6 maanden.4 uur na de hartstilstand waren 307 van de 1300 mechanisch gereanimeerde patiënten nog in leven (23,6%), tegenover 305 van de 1289 manueel gereanimeerde patiënten (23,7%). Een half jaar later leefden respectievelijk 111 en 104 patiënten nog. De schrijvers schatten de neurologische toestand van de patiënten in middels de ‘Cerebral Performance Category Scale’. Deze neurologische scores verbeterden in beide groepen met de tijd, maar verschilden niet significant tussen de groepen. Bij ontslag van de IC-afdeling had 62% van de LUCAS-patiënten en 54% van de manueel gereanimeerde patiënten een score van 1 of 2. Deze scores betekenen dat zij geen, een lichte of een matige handicap hadden en ten minste ADL-zelfstandig waren. Een half jaar na de hartstilstand liepen deze percentages op tot respectievelijk 99 en 94.
De auteurs melden dat ambulancemedewerkers het apparaat zonder extra grote complicaties kunnen gebruiken, maar dat een reanimatie met LUCAS niet beter afloopt dan een handmatige reanimatie.Bron: Bron: www.ntvg.nl, door Caro Theunissen (Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1982)