hersenstam Na ruim 40 jaar onderzoek zetten Amerikaanse en Nederlandse kankerspecialisten een hoopvolle stap in het gevecht tegen een zeldzame, maar zeer agressieve vorm van kinderkanker. Jaarlijks krijgen in Nederland zo`n acht tot tien kinderen de diagnose `DIPG`: een hersenstamtumor die hen binnen negen maanden doodt. Voor het eerst in decennia is er nu zicht op een mogelijk medicijn.   De radeloosheid van de onderzoekers om een oplossing te vinden, leidde tot een unieke internationale samenwerking waarmee een doorbraak is bereikt, melden de onderzoekers in het medische vaktijdschrift Nature Medicine. DIPG wordt door specialisten gezien als `de lastigste kanker om te genezen`. In de hersenstam bevinden zich alle vitale functies, waardoor opereren uitgesloten is. Een operatie zou de patiënt doden.   Het nieuwe medicijn kwam tot stand doordat de Amerikaanse onderzoeksleider een list bedacht zodat concurrenten hun tumorcelmateriaal zouden delen.
Hij stuurde daartoe `medicijn-testplaten` naar alle laboratoria ter wereld die kweken met cellen van de hersenstamtumor hebben.
In onderzoekscentra in de Verenigde Staten worden de nu gevonden geneesmiddelen binnenkort getest op een kleine groep patiënten.   Bron: www.profnews.nl, gebaseerd op: De Telegraaf
Lees verder
Relevante nieuwsberichten