FingolimodOp de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wordt bericht over het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) bij gebruik van fingolimod (Gilenya®). PML is een zeldzame en ernstige herseninfectie. Fingolimod onderdrukt afweerreacties en wordt voorgeschreven bij multipele sclerose (MS).   In een brief van de fabrikant, aan neurologen, verpleegkundig specialisten neurologie en apothekers, wordt aanbevolen om waakzaam te zijn voor het risico van PML bij met fingolimod behandelde patiënten. In het geval van PML moet de behandeling permanent worden gestopt.  
Aanleiding voor de waarschuwing is een melding van PML bij één patiënt begin dit jaar in Duitsland. Dit was de eerste melding van PML bij een met fingolimod behandelde MS-patiënt die niet eerder is behandeld met andere afweer-onderdrukkende geneesmiddelen.
  Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe vijf meldingen over PML bij fingolimod ontvangen, waarvan drie zeer recent. Allen gemeld door de registratiehouder. Bij al deze meldingen werd het gebruik van fingolimod vooraf gegaan door gebruik van onder andere natalizumab, waarbij PML een bekende bijwerking is.   Bron: www.lareb.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten