Demissionair minister De Jonge (VWS) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over een verwacht wereldwijd tekort aan het geneesmiddel RoActemra (tocilizumab). In een Kamerbrief meldt de bewindspersoon dat de producent van RoActemra niet kan voldoen aan de wereldwijde vraag. Dit middel wordt onder meer ingezet voor de behandeling van COVID-19. Vanwege de complexiteit van het productieproces is het volgens de minister geen optie dat apothekers dit middel (op korte termijn) via eigen bereiding maken.
Minister De Jonge meldt in zijn Kamerbrief van 13 september dat het middel tocilizumab is geregistreerd voor onder andere de behandeling van ernstige vormen van reumatoïde artritis en ernstige of levensbedreigende ‘cytokine-release syndrome’ (CRS). Het middel wordt, naar aanleiding van een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), ook ingezet voor COVID-19-behandelingen. Dat leidde tot een sterk verhoogde vraag. Volgens de bewindspersoon is de verwachting dat de leverancier in december 2021 weer kan leveren.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) houdt zicht op de voorraad van dit middel. ‘Om te voorkomen dat reumapatiënten moeten wisselen van geneesmiddel, wordt momenteel primair gekeken naar mogelijkheden om alternatieven in te zetten voor COVID-patiënten’, schrijft minister De Jonge. ‘Hiermee zal een tekort op patiëntniveau voor de geregistreerde toepassingen waarschijnlijk voorkomen kunnen worden.’
Het tekort aan het geneesmiddel wordt besproken in een – nog nader in te plannen – Kamerdebat waarin geneesmiddelentekorten op de agenda staan. Richting de Tweede Kamer, en tevens richting de formatietafel, wijst de KNMP op het belang van het tegengaan van geneesmiddelentekorten. In den brede vraagt de apothekersorganisatie politiek Den Haag onder meer om het versneld uitwerken van de ijzeren voorraden, het veiligstellen van productie- en toeleveringsketens en het aanwijzen van meer leveranciers per voorkeursmiddel.
Bron: KNMP