Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vraagt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om een standpunt over de status van verschillende geneesmiddelen die onder de afleverstatus Uitsluitend Apotheek of Drogist (UAD) vallen. Dat schrijft de bewindspersoon in antwoorden op Kamervragen. De Tweede Kamer buigt zich momenteel over een wetswijziging die ook op fysieke locaties een ‘drogist op afstand’ mogelijk maakt.

De KNMP heeft eerder Tweede Kamerleden gewezen op de risico’s van interacties, bijwerkingen en gewenning bij een bredere beschikbaarheid van UAD-geneesmiddelen. Denk daarbij aan geneesmiddelen zoals NSAID-pijnstillers (diclofenac, naproxen, ibuprofen), maagzuurremmers (omeprazol en pantoprazol) en laxeermiddelen (bisacodyl en sennaglycosiden). In navolging daarvan hebben Tweede Kamerleden schriftelijke vragen gesteld. Dat heeft ertoe geleid dat de minister aan het CBG een standpunt vraagt over de status van bepaalde geneesmiddelengroepen die in de UAD-afleverstatus zijn ingedeeld.

De wetswijziging die een ‘drogist op afstand’ op fysieke locaties mogelijk maakt, is opgenomen in een zogeheten verzamelwet van het ministerie van VWS. Eind mei wordt deze wet nader procedureel besproken, voordat er een mogelijk debat over plaatsvindt.

Bekijk de antwoorden op schriftelijke vragen over de Verzamelwet 2022


Bron: KNMP

Lees verder
Relevante nieuwsberichten