Minister Van Ark (Medische Zorg) wil waarschuwingsteksten op producten met sint-janskruid verplicht stellen. Dat schrijft de bewindspersoon in een reactie op een RIVM-rapport over kruidenpreparaten met sint-janskruid. Volgens het RIVM kunnen voedingssupplementen en thee met sint-janskruid schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het instituut adviseert voorzichtig te zijn met preparaten met sint-janskruid, en deze niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen.

Door sint-janskruid kan de therapeutische werking van geneesmiddelen verstoord worden, en kunnen er schadelijke gezondheidseffecten optreden. Zo schrijft het RIVM in haar advies dat kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld de werking verminderen van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties. Door een waarschuwingstekst op producten met sint-janskruid worden consumenten gewezen op het gevaar van deze bijwerkingen.

Het ministerie van VWS heeft het RIVM gevraagd of er naast een waarschuwingstekst andere beperkingen van het gebruik van sint-janskruid in kruidenpreparaten nodig zijn. De minister gaat op basis van het RIVM-rapport onderzoek doen naar een mogelijk (Europees) totaal of gelimiteerd verbod op het gebruik van dit kruidenmiddel in preparaten.


Bron: KNMP

Lees verder
Relevante nieuwsberichten