Nederlandse farmaceuten spelen een steeds kleinere rol binnen de Europese Unie. Van alle farmaceutische goederen die in 2014 binnen de EU werden geproduceerd kwam 1,7 procent uit Nederland. Vijf jaar eerder was dit nog 3,3 procent.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd in 2014 binnen de EU voor 167 miljard euro aan farmaceutische artikelen geproduceerd.

Nederland was goed voor nog geen 3 miljard euro van dat totaal. Daarmee bezet Nederland Europees gezien plaats tien. Duitsland, Ierland en Frankrijk zijn de grootste producenten van de Europese Unie.

Nederlandse farmaceuten

Bron: CBS- © NU.nl/Jerry Vermanen

Begin dit jaar telde Nederland tweehonderd farmaceutische bedrijven. Daarvan houden dertig zich vooral bezig met de productie van farmaceutische grondstoffen zoals vitaminen en antibiotica. De andere bedrijven fabriceren producten op basis van die grondstoffen. Behalve geneesmiddelen gaat het daarbij onder meer om vaccins, anticonceptiemiddelen, pleisters en verband.

Medicijnen zijn veruit het belangrijkste product voor de farmaceutische sector. In Europa kwam in 2014 ruim 70 procent van de inkomsten uit geneesmiddelen. In Nederland was dit 57 procent. In 2014 kwam 14 procent van de inkomsten in de Europese farmaceutische industrie uit de verkoop van grondstoffen. Dat percentage gold ook voor Nederland.


Lees verder
Relevante nieuwsberichten