Janneke-Wittekoek-vrouwenhart (1)Maastrichtse onderzoekers hebben ontdekt dat een kopie van een klein stukje DNA hartfalen lijkt te remmen. Ze krijgen nu een vervolgsubsidie van de Hartstichting om de veiligheid en werking hiervan te onderzoeken bij zo'n 20 gezonde vrijwilligers.  
Bij hartfalen komt per hartslag te weinig bloed het lichaam in. Patiënten zijn hierdoor extreem moe, en hebben vaak al moeite met traplopen en fietsen. De huidige behandelingen kunnen hartfalen niet genezen. Goed nieuws dus dat Maastrichtse onderzoekers een heel nieuwe methode hebben bedacht om deze ziekte te verminderen.
  Kopietjes van DNA Wetenschappers van Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat bepaalde kopieën van kleine stukjes DNA (micro-RNA's) een grote rol spelen bij hartfalen. En dan met name één specifieke kopie. In de afgelopen jaren is tegen dat kopie een nieuw soort medicijn ontwikkeld dat hartfalen afremt. Maar de onderzoekers mogen dat nieuwe medicijn niet zomaar testen bij patiënten. Eerst moet goed worden onderzocht of dit wel veilig is. Want er zijn nog maar weinig medicijnen op de markt op basis van dit soort genetische kopietjes.   Verschillende doseringen testen De wetenschappers doen daarom een test bij 20 gezonde vrijwilligers. Deze worden verdeeld in zes groepjes. Vijf groepjes krijgen het medicijn, elk in een andere dosering. Het zesde groepje krijgt een nepmiddel (placebo). De wetenschappers doen bij alle deelnemers drie weken lang metingen. Ze onderzoeken bijvoorbeeld in welke organen het middel terecht komt, en hoeveel aanwezig is in het bloed en de urine. Ook kijken ze of er bijwerkingen ontstaan, en zo ja: bij welke dosering. Ze houden natuurlijk ook in de gaten of er niks onverwachts gebeurt met belangrijke lichaamsfuncties, zoals de hartslag en de ademhaling.   De Hartstichting steekt € 300.000,- in dit onderzoek. Het Maastrichtse bedrijf Mirabilis investeert € 90.000,- en de Universiteit Maastricht investeert € 60.000. De overheid legt € 150.000,- bij. De Hartstichting steunt meer projecten die de stap van lab naar patiënt versnellen.   Bron: www.mumc.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten