CCMO Binnenkort worden in Nederland twee nieuwe celtherapieën op mensen getest, zonder dat deze eerst uitgebreid op muizen getest zijn.   Dit is bijzonder, omdat dierproeven voorafgaand aan humaan onderzoek de regel zijn.  
De betrokken onderzoekers hebben de toetsingscommissie laten weten dat extra dierproeven weinig nuttige informatie opleveren, omdat muizen te veel verschillen van mensen. Dat zij het groene licht krijgen, wordt door hen als een voorbeeld gezien: minder dierproeven en meer patiëntonderzoek. In beide gevallen gaat het om een experimentele behandeling waarbij afweercellen behandeld worden en daarna terug in het lichaam worden geplaatst.
  Dat de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) akkoord is gegaan met de patiënt-experimenten zonder extra dierproeven, hangt volgens de onderzoekers deels samen met het feit dat hun geneesmiddel relatief veilig is. Het gaat om een combinatie van vitamines, andere bekende stoffen en lichaamseigen cellen uit de patiënt. Voor totaal nieuwe middelen zijn de veiligheidsregels namelijk strenger. Ook speelt bij de goedkeuring mee dat déze celtherapie weliswaar niet in muizen te testen valt, maar dat het grote principe erachter wél eerder in dierexperimenten bewezen is.   Bron: www.profnews.nl, gebaseerd op de Volkskrant  
Lees verder
Relevante nieuwsberichten