Op zaterdag 17 maart zijn zo’n 160 mensen uit het beroepenveld bij elkaar gekomen bij de Unie in Culemborg voor het symposium: Oncologie in breed perspectief.
Zoals de naam al zegt, stond het onderwerp oncologie centraal. Een zeer boeiend en belangrijk onderwerp, waarover we nooit uitgeleerd raken.
Momenteel krijgt ruim één op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker. Er overlijden in ons land jaarlijks zo’n 40.000 mensen aan de gevolgen van kanker (IKNL, 2016). IKNL verwacht dat het aantal nieuwe kankerpatiënten in de komende jaren blijft stijgen. Het is dus enorm belangrijk dat medisch onderzoek blijft plaatsvinden.
De eerste spreker van het programma van de dag, Jolanda de Vries,hoogleraar Translationele Tumorimmunologie aan de Radboud Universiteit, ontwikkelde vanuit dendritische cellen een vaccin tegen kanker. Jolanda is momenteel de enige ter wereld die studies met vaccins op basis van natuurlijke dendritische cellen bij patiënten uitvoert. Zij heeft haar onderzoek zonder de farmaceutische industrie uitgevoerd. Tijdens haar presentatie vertelde zij wat de werking is van dit vaccin en hoe het onderzoek plaatsvindt.
Ook spreker Stefan Nierkens, Medisch Immunoloog en hoofd van het immuun monitoring laboratorium van het UMC Utrecht, vertelde over een interessant onderzoek. In zijn presentatie vertelde hij hoe de blootstelling van de patiënt aan chemo- en serotherapie wordt geoptimaliseerd om het zieke beenmerg te vernietigen en het nieuwe afweersysteem zo snel mogelijk te laten herstellen.
De derde spreker, Rogier Lange, ziekenhuisapotheker van het Meander MC en vanaf 1 maart 2018 werkzaam bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, behandelde een ziektebeeld en de vernieuwingen rondom behandelmethodes welke hij zelf heeft ontwikkeld en door de ziekenhuisapotheek wordt bereid.
Louwrens Braal, apotheker op de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC, gaf een lezing waarin hij een inging op de bloedspiegelmetingen en advies bij oncolytica.
Roelof van Leeuwen, ziekenhuisapotheker-oncologie van het Erasmus MC, sloot de dag af met zijn lezing over geneesmiddelinteracties in de oncologie, waarbij hij aangaf dat ook andere gezondheidsproducten of inname met cola van invloed zijn op de geneesmiddelenspiegel. Na alle presentaties was het tijd voor een hapje en een drankje om na te praten over de inzichten die deze dag hebben gebracht.
Door dit mooie, volle programma en de aandacht van de deelnemers die de sprekers scherpe vragen stelden, was het een leuke en leerzame dag. Het doel van de NVFZ met dit symposium is dan ook ruimschoots behaald: collega’s zien, nieuwe mensen uit het beroepenveld leren kennen en kennis verbreden.
Lotte de Haan