Patiëntveiligheid blijft hoog op de agenda staan. De NVZ reageert hiermee op het rapport dat de IGZ vandaag publiceert over veiligheidsbewustzijn tijdens operaties.
In 2013 bezocht de inspectie 19 ziekenhuizen die in het voorgaande jaar een verwisseling of het onbedoeld achterblijven van operatiemateriaal in het operatieve proces hadden gemeld. Uit het gepubliceerde onderzoek blijkt dat in 2013 bij zes ziekenhuizen belangrijke tekortkomingen tijdens het operatieve proces zijn vastgesteld. De IGZ concludeert ook dat in de meeste processen rond het operatief proces verdere verbeteringen zijn geboekt.
  Infectiepreventie op orde Het operatief proces in de zes betreffende ziekenhuizen is inmiddels op orde, meldt de IGZ. Het IGZ-onderzoek laat verder zien dat de hygiëne en infectiepreventie in de bezochte ziekenhuizen goed is. Ook het time-outproces, het moment waarop de operatie even wordt stilgelegd om de veiligheid van de patiënt te controleren, werkte in tachtig procent van de gevallen goed.   Scherp blijven Na vijf jaar VMS veiligheidsprogramma is de vermijdbare sterfte en schade met meer dan vijftig procent afgenomen, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van EMGO/NIVEL. Ondanks deze mooie resultaten blijft het belangrijk scherp te blijven. De veiligheidsagenda als vervolg op het VMS Veiligheidsprogramma is één van de middelen om het onderwerp structureel onder de aandacht te brengen.   Bron: www.nvz-ziekenhuizen.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten