Herfsttijloos-700x467Cardiologen van de Treant-ziekenhuizen onderzoeken of een middel uit een plantje hartinfarcten kan voorkomen.   Het gaat om het medicijn colchicine dat wordt gewonnen uit het krokusachtige plantje herfsttijloos. Colchicine wordt al voorgeschreven voor jicht.  
In een kleine studie is al aangetoond dat het bij patiënten met een vernauwde kransslagader hartinfarcten kan voorkomen. Eenendertig ziekenhuizen in Nederland en Australië willen het middel testen bij 4500 patiënten.
  Pilletje per dag ,,Patiënten die meedoen hoeven maar een pilletje per dag te slikken’’, zegt cardioloog dr. Hong Kie The van Treant locatie Bethesda in Hoogeveen. ,,Het voordeel is dat het een goedkoop middel is. Doordat het uit een plantje komt dat al 2000 jaar bekend is en het middel al wordt gebruikt wordt tegen jicht is het eenvoudig en goedkoop in te zetten tegen hartinfarcten.’’  
Colchicine remt ontstekingen in de aderen. Die ontstekingen ontstaan soms samen met vernauwingen in de aderen als gevolg van aderverkalking.
  De cardiologen van Treant zoeken patiënten met vernauwingen in de aderen of patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad. Zij krijgen het pilletje of een nep-middel; zowel de arts al patiënt weet niet wie het echte middel krijgt. Zo is na drie jaar te zien of het middel echt het aantal hartinfarcten vermindert.   Bron: dagblad van het noorden, door Arend van Wijngaarden
Lees verder
Relevante nieuwsberichten