Pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol helpen niet alleen tegen fysieke pijn, maar ook bij emotionele pijn, zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Californië. De studie toonde aan dat de pijnstillers onze gedachten en emoties kunnen beïnvloeden.

Uit het onderzoek bleek dat de pijnstillers een positief effect kunnen hebben op onze emotionele gevoeligheid. Vrouwen die ibuprofen innamen gaven aan minder te lijden onder emotioneel pijnlijke ervaringen in vergelijking met vrouwen die een placebo toegediend kregen. Verrassend is dat het positieve effect enkel waarneembaar was bij vrouwelijke proefpersonen: bij mannen bleken de pijnstillers de emoties aan te wakkeren.

De wetenschappers stelden bovendien vast dat de pillen een invloed hebben op het vermogen tot empathie. Zowel mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen, vertoonden minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed en ze voelden ook minder medelijden met die persoon in kwestie.

Consumenten nemen aan dat een vrij te verkrijgen pijnstiller hun fysieke klachten  zal verlichten, maar ze verwachten geen psychologische effecten.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad ‘Policy Insights from the Behavioural and Brain Sciences’.

Bron: hln.be, Via WWW.GGZNIEUWS.NL

Lees verder
Relevante nieuwsberichten