fysiotherapie-tijdens-zwangerschapHet advies voor zwangere vrouwen in de bijsluiter van paracetamol hoeft niet te worden aangepast.   Dit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in de vergadering van 27 juli 2017 vastgesteld. De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap en mogelijke effecten later bij het kind. Alle wetenschappelijke gegevens samenvattend, is er geen overtuigend bewijs voor een verband tussen paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap en ontwikkelingsstoornissen bij het kind, zoals autisme of ADHD.  
Het College benadrukt dat gebruik tijdens de zwangerschap altijd afgewogen moet worden tegen de ernst van de klachten. Dit geldt voor elk medicijn en geldt ook voor paracetamol.
  Advies aan zwangere vrouwen is daarom:
  • Gebruik paracetamol alleen als het echt nodig is, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering.
  • Paracetamol is het middel van voorkeur bij koorts en pijn tijdens de zwangerschap. Dit is in lijn met het advies van de Teratologie Informatie Service (TIS) .
  • Bij twijfel of vragen: overleg met uw arts of apotheker.
  Deze recente data over het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap zijn ook in Europees verband besproken, onder meer door het geneesmiddelenbewakingscomite PRAC. In Europa werd dezelfde conclusie getrokken als nu in Nederland.   Bron: www.cbg-meb.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten