Organisaties waar ruimte voor falen is, herstellen sneller en beter van tegenslagen Tweederde van de Nederlandse ‘Best Companies for Leadership’ geeft hun medewerkers geen ruimte om fouten te maken. Organisaties waar wel ruimte voor falen is, herstellen sneller en beter van tegenslagen. Ruimte tot falen leidt ook tot stimulatie van innovatie. Dit blijkt uit het jaarlijkse internationale onderzoek ‘Best Companies for Leadership’ van Hay Group onder 2.200 organisaties wereldwijd.   In Nederland ziet tweederde van de ‘Best Companies for Leadership’ falen niet als een kans om te leren. Erin Lap, Director Executive Development bij Hay Group: "Het percentage voor Nederland is opvallend hoog. Dat is zorgwekkend. Incasseren van tegenslag is namelijk een noodzakelijke stap in de ontwikkeling van leiders."  
Ruim 70 procent van de Europese ‘Best Companies for Leadership’ meent dat falen niets is om je voor te schamen. Zij zijn bereid om meer risico te nemen en herstellen beter en sneller van tegenslagen dan de rest van de organisaties. Deze instelling draagt bij aan het ontwikkelen van flexibele en veerkrachtige leiders.
  Nederlandse bedrijven richten zich te weinig op innovatie In het onderzoek komt ook naar voren dat ‘Best Companies for Leadership’ zich onderscheiden door focus op zowel innovatie als op operational excellence. Opvallend is dat dit voor Nederland anders is. Senior management van de Nederlandse bedrijven die onderdeel uitmaken van het onderzoek richt zich vooral op operational excellence (70 procent) en veel minder op innovatie (28 procent).  
Lap: "Verklaring voor achterblijven van innovatie is deels te verklaren door de crisis, maar ook hierbij is het ontbreken van ruimte om te falen van belang."
  Werknemers in Nederland zeer betrokken Bijna alle senior managers bij de Nederlandse ‘Best Companies for Leadership’ in Nederland zijn zeer goed in staat om oprechte betrokkenheid bij medewerkers te creëren, zowel bij de organisatie als bij collega’s onderling. Deze managers hebben een helder langetermijnperspectief en creëren een gemeenschappelijke cultuur voor de organisatie.:  
Lap "In deze organisaties zijn heel duidelijke waarden en normen die helpen medewerkers inzien dat zij samen bouwen aan een kathedraal en niet alleen maar stenen stapelen. Dat geeft de medewerkers een heel ander perspectief op hun werk en hun bijdrage. Dit leidt tot meer betrokkenheid en meer werkplezier."  
Nederlandse ‘Best Companies for Leadership’ scoren hier 96 procent ten opzichte van 70 procent bij de Europese ‘Best Companies for Leadership’.   Bron: www.managersonline.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten