127083-rosuvastatine-een-cholesterolverlagerEr is een positief advies van het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP voor een handelsvergunning voor Repatha, een nieuw cholesterolverlagend middel. Repatha heeft als werkzame stof evolocumab en is een nieuwe klasse van cholesterolverlagers.   Evolocumab werkt anders dan de huidige cholesterolverlagende geneesmiddelen. Dit is een eiwit, een zogenaamd monoklonaal antilichaam, dat aangepast is om de werking van het enzym PCSK9 te beïnvloeden. Hierdoor wordt cholesterol beter in de lever opgenomen en wordt de hoeveelheid cholesterol in het bloed verminderd.   Evolocumab mag alleen worden voorgeschreven als de huidige cholesterolverlagende medicijnen (statines) niet voldoende werken of niet verdragen worden. Het geneesmiddel moet eens per twee weken of een keer per maand worden geïnjecteerd. Dit kan de patiënt of de zorgverlener doen.  
Uit verschillende klinische studies blijkt dat evolocumab sterk werkt in het verlagen van cholesterol. Voor de korte termijn zijn er geen onaanvaardbare bijwerkingen bekend bij gebruik van het nieuwe middel. Er worden aanvullende studies gedaan naar eventuele gevolgen op lange termijn.
  Het effect van het nieuwe medicijn op het voorkomen van hart- en vaatziekten is nog niet aangetoond. Hart- en vaatziekten zijn vaak een gevolg van een verhoogde hoeveelheid cholesterol in het bloed. Er wordt een klinische studie gedaan om dit te onderzoeken.   Dit advies komt van het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Het advies gaat naar de Europese Commissie. Deze besluit of het geneesmiddel wordt of de handelsvergunning wordt afgegeven.   Bron: www.cbg-meb.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten