Microbiële resistentie tegen ceftazidim kan ongedaan gemaakt worden door het toe te dienen samen met avibactam, een nieuwe klasse van bètalactamaseblokkers. Dat schrijven wetenschappers van University of Florida en AstraZeneca in Antimicrobial Agents and Chemotherapy (2014;58:3366-72). Ze testten de combinatie in een in-vitrosysteem.     Ceftazidim is een belangrijk derdegeneratiecefalosporine-antibioticum met een brede inzetbaarheid tegen zowel gramnegatieve als -positieve bacteriën.  
Het afgelopen decennium is resistentie tegen dit antibioticum een groot probleem geworden: ‘extended-spectrum beta-lactamase’-producerende bacteriën zijn in staat ceftazidim af te breken en zo de werking te niet te doen.
  Om resistentie te lijf te gaan ontwikkelde het Franse bedrijf Novexel – in 2009 overgenomen door AstraZeneca – avibactam, een molecuul dat de werking van bètalactamase blokkeert en dat samen met ceftazidim ingezet kan worden. Avibactam bevindt zich op dit moment in fase III-trials.     Ken Coleman et al. onderzochten de werkzaamheid van de combinatie bij 8 verschillende klinische bacteriële isolaten waarop ceftazidim alleen geen effect meer had.  
Ze gebruikten het ‘hollow fiber’-model, een systeem dat de farmacokinetiek van medicijnen in de mens nabootst, om de combinatie te testen.
  Het bleek dat alle 8 bacteriële isolaten gevoelig waren voor ceftazidim en avibactam samen. Zodra de avibactamconcentratie echter onder de 0,3 µg/ml dook, trad er hergroei op van de bacteriën.   Ook ontdekten de auteurs dat bij continue toediening van ceftazidim, terugkerende eenmalige doses van 0,25-0,5 µg/ml avibactam afdoende waren om de bacteriegroei voor 24 uur te onderdrukken. Tot dusver namen de onderzoekers nog geen resistentievorming waar tegen de combinatie, maar zij waarschuwen dat langdurigere experimenten nodig zijn om meer inzicht te krijgen.   Bron: www.ntvg.nl, door Hidde Boersma
Lees verder
Relevante nieuwsberichten