Insuline degludec (Tresiba) komt in Nederland beschikbaar in de voor insulines nieuwe sterkte van 200 eenheden per ml. Hetzelfde middel komt ook beschikbaar in de sterkte 100 eenheden per ml. Dit kan een risico geven op doseringsfouten, die kunnen leiden tot over- of onderdosering. Belangrijk is om de dosis (i.e. het aantal eenheden) niet om te rekenen als de patiënt een andere sterkte voorgeschreven of afgeleverd krijgt. Net als bij andere voorgevulde insulinepennen wordt de dosis in eenheden ingesteld met behulp van een instelknop. En is de dosis af te lezen op het dosisafleesvenster van de pen.  
Zoals geldt voor alle insulines, is het ook voor Tresiba belangrijk de verschillende insulinesterktes niet met elkaar te verwisselen.  
Dit schrijft de firma Novo Nordisk B.V. in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar de relevante beroepsgroepen en organisaties, waaronder artsen, apothekers, verpleegkundigen en patiëntenorganisaties.  
Insuline degludec is een langwerkend insuline dat gebruikt wordt bij diabetes mellitus type 1 en 2.  
Het in kaart brengen en communiceren van mogelijke risico’s van geneesmiddelen is onderdeel van de geneesmiddelenbewaking. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een ‘Direct Healthcare Professional Communication’ op de hoogte gebracht. Een overzicht van de DHPC’s is te vinden op de website van het CBG.   Bron: www.medicalfacts.nl, door Janine Budding
Lees verder
Relevante nieuwsberichten