Een suiker dat onderdeel uitmaakt van de celwand van de schimmel Aspergillus fumigatus kan ontstekingen remmen. Dat ontdekten wetenschappers van het Radboudumc met Franse en Italiaanse collega’s. De suiker kan mogelijk als behandeling voor verschillende ontstekingsziektes dienen. Het onderzoek verscheen op 6 maart in PLOS Pathogens.  
De schimmel Aspergillus fumigatus kan bij mensen ernstige luchtweginfecties veroorzaken, waaronder aspergillose. Aspergillose is de belangrijkste oorzaak van schimmelinfectiegerelateerde dood in ziekenhuizen. Vooral patiënten met een verzwakte afweer hebben een verhoogd risico op deze infectie. Het internationale wetenschapsteam vond in de celwand van de schimmel een suikerpolymeer, genaamd galactosaminogalactan (GAG), met ontstekingsremmende capaciteiten.
  Slimme suiker Frank van de Veerdonk van het Radboudumc en collega’s onderzochten bij muizen en met in vitro experimenten met menselijke afweercellen, hoe de suiker dit precies doet. GAG blijkt de werking van interleukine 1 (IL-1) te remmen. IL-1 is een van de eiwitten die het immuunsysteem activeert wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnendringt. GAG remt IL-1 door een eiwit te stimuleren, namelijk interleukine receptor antagonist (IL1-Ra), dat op de plek van IL-1 op de IL-1-receptor gaat zitten. Hierdoor kan IL-1 zelf niet aan de receptor binden en de afweerreactie niet stimuleren. De wetenschappers toonden daarnaast aan dat muizen die IL1-Ra missen, resistent zijn tegen invasieve aspergillose. Een nieuw middel dat gericht is op IL1-Ra heeft mogelijk een gunstig effect in patiënten met aspergillose.   Zoete ontstekingsremmer Toen de wetenschappers een ontsteking van de dikke darm bij muizen behandelden met GAG, verdween die ontsteking. Ze denken daarom dat de ontstekingsremmende suiker ook gebruikt kan worden voor de behandeling van patiënten met ontstekingen en auto-immuunziektes waarbij IL-1 een rol speelt, zoals jicht en reumatoïde artritis.   Bron: www.medicalfacts.nl, door Alida Budding-Hennink
Lees verder
Relevante nieuwsberichten