Nieuwe medicijnen sneller toelaten gaat ten koste van hun veiligheid. Dat zeggen twee Amerikaanse onderzoekers, Thomas Moore en Curt Furberg, in een artikel op de website van JAMA Internal Medicine.   Ze analyseerden de gegevens van twintig medicijnen die in 2008 door de FDA werden toegelaten; acht daarvan kwamen versneld op de markt.   De ‘snelle’ medicijnen deden er 5,1 jaar (mediaan) over om op de markt te komen, de andere 7,5 jaar (ook de mediaan). Het punt is, aldus de onderzoekers, dat de medicijnen in de eerste groep getest waren op werkzaamheid bij een mediaan aantal van slechts 104 patiënten. Met de gewone, tragere procedure ging het om 580 patiënten.  
Veiligheidsproblemen deden zich vervolgens voor bij medicijnen in beide categorieën: vijf van de twintig medicijnen kregen direct bij de markttoelating een duidelijke waarschuwing mee voor ernstige bijwerkingen.
  Grootste zorg van de onderzoekers is dat minder dan een derde van de 85 geplande vervolgstudies naar werking en bijwerkingen van de medicijnen op dit ogenblik is voltooid.   In een interview op de site van JAMA zegt Moore dat tal van innovatieve medicijnen tegenwoordig slechts getest worden in betrekkelijk kleine trials bij een nauwkeurig omschreven groep patiënten.   Veel hangt dus af van de trials die na toelating worden uitgevoerd. ‘Dat maakt het moeilijker de balans op te maken van de voor- en nadelen van de nieuwe middelen.  
’ Hij voegt daaraan toe: ‘Doordat trials kleiner worden en korter duren, weten we minder goed hoe groot de kans is dat bepaalde subpopulaties bijwerkingen zullen ondervinden, welke de contra-indicaties zijn en in welke mate er verschillen optreden in hoe mannen en vrouwen reageren op de nieuwe geneesmiddelen.’
  Bron: www.medischcontact.artsennet.nl door Henk Maassen
Lees verder
Relevante nieuwsberichten