Het aantal keer dat in Nederland een medicijn langer dan twee weken niet leverbaar was, is in 2019 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht van geneesmiddelentekorten van apothekersorganisatie KNMP.

Er was vooral een tekort aan crèmes, bloeddrukverlagers en maagzuurremmers als ranitidine. In 2018 was er 769 keer een tekort, vorig jaar 1492 keer.

Bij 41 procent van de tekorten gaf de fabrikant geen reden op voor de problemen. In 20 procent van de gevallen ging het om producten die uit de handel waren genomen. In de meeste gevallen (73 procent) konden tekorten worden opgevangen door een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof.

Behalve complicaties bij de productie, distributie of kwaliteit ontstaan de problemen volgens de apothekerskoepel ook doordat ons land achter in de rij staat als de productie na een tekort weer op gang komt. Nederland is door de lage medicijnprijzen minder aantrekkelijk voor fabrikanten.

De tekorten nemen volgens de cijfers van KNMP al jaren toe. In 2017 was er 732 keer sprake van een medicijntekort, in 2016 deed het probleem zich 710 keer voor.

Minister Bruins besloot in november dat groothandels en apothekers een voorraad medicijnen moeten aanleggen die voldoende is voor vijf maanden. Daarmee zou het grootste deel van de tekorten verleden tijd moeten zijn.

Het aanleggen van deze 'ijzeren voorraden' begint dit jaar. Bruins trekt er 25 miljoen euro voor uit. Ook wil hij het punt in Europees verband bespreken.

De apothekers zijn blij met het plan van Bruins, maar pleiten er ook voor om de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa. Nederland is nu erg afhankelijk geworden van verre landen als India en China, vindt de KNMP.


Bron: NOS.nl

Lees verder
Relevante nieuwsberichten