Thyrax_bijsluiter-223x300Thyrax Duotab 0,025 mg van Aspen Pharma is vanaf februari voor zeker een half jaar niet leverbaar. 350.000 schildklierpatiënten moeten hierdoor verplicht switchen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Schildklier Organisatie Nederland (SON) en de KNMP reageren geschokt.   Thyrax Duotab (levothyroxine) 0,025 mg is vanaf februari niet leverbaar doordat Aspen verhuist naar een nieuwe productielocatie, meldt het CBG vandaag in een persbericht. Van de Thyrax Duotab-tabletten met de sterktes 0,100 mg en 0,150 mg heeft de fabrikant nog voorraad tot medio 2016.   Schildklierpatiënten die de 0,025 mg tabletten gebruiken, moeten in overleg met hun arts en apotheker overstappen op een ander levothyroxine-product, maar het is voor veel patiënten lastig ingesteld te worden op de optimale dosis. Daarbij is extra controle nodig van de schildklierfunctie.   Het CBG vindt dit een zorgwekkende situatie en heeft Aspen gevraagd snel te zorgen voor een oplossing. Aspen kan op dit moment nog niet aangeven hoe het leveringsprobleem op te lossen, laat de fabrikant in een reactie weten.  
Woede Bij schildklierpatiënten overheerst woede en ongeloof, schrijft de SON op haar website. “Dit gaan we tot op de bodem uitzoeken”, aldus SON-directeur Rietje Meijer.
  Van de 350.000 schildklierpatiënten die Thyrax Duotab dagelijks gebruiken, ondervindt volgens de KNMP de helft al komende maand de gevolgen. “Apothekers zijn juist bij het omzetten van dit geneesmiddel uiterst terughoudend. Dit zorg voor onrust bij deze patiëntengroep”, aldus KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.   De KNMP vindt het gedrag van Aspen ‘maatschappelijk onverantwoord’ omdat de fabrikant logistieke redenen aanvoert voor het tekort. “Dat is moeilijk te bevatten, je zou verwachten dat de fabrikant voorzorgsmaatregelen treft om beschikbaarheidsproblemen te voorkomen.”  
Maatschappelijke kosten Veel schildklierpatiënten zullen dagelijks hinder ondervinden van het tekort omdat het inregelen van levothyroxine volgens Klein Nulent nauw luistert. “Ik ben ervan overtuigd dat de huisarts en de apotheker het proces kunnen begeleiden, maar dit is geen sinecure.”
  Verder wijst de KNMP op de extra maatschappelijke kosten voor het overzetten van patiënten naar een alternatief geneesmiddel.   Bron: www.pw.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten