hoestenBijwerkingen Noscapine...   Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten (boven)buikpijn, pijn op de borst en hoofdpijn toe te voegen aan de productinformatie van noscapine. Het gaat om heel zeldzame bijwerkingen. De pijn treedt binnen enkele uren na inname van het middel op en verdwijnt na enkele uren vanzelf. Het CBG heeft tot de aanpassing besloten na meldingen van het Bijwerkingencentrum Lareb.  
Noscapine wordt gebruikt bij de behandeling van prikkelhoest. Het onderdrukt de hoestprikkel. Het middel is niet geschikt voor hoest waarbij slijm wordt opgehoest.
  Signalering van bijwerkingen Bijwerkingencentrum Lareb en het CBG bespreken regelmatig meldingen van (nieuwe) bijwerkingen van medicijnen die in Nederland gebruikt worden. Waar relevant bespreekt het CBG vervolgens de signalen met andere Europese geneesmiddelenautoriteiten. In dit Europese netwerk worden meldingen en ervaringen gedeeld en beoordeeld.   Zo kan een signaal uit Nederland leiden tot aanpassing van de productinformatie zoals de bijsluiter of wordt risico-informatie met een gerichte brief (DHPC) aan artsen en apothekers verstuurd in diverse landen. Soms besluiten de Europese geneesmiddelenautoriteiten dat extra voorlichtingsmateriaal gemaakt moet worden om patiënten in de verschillende landen goed te informeren over gebruik of risico’s van een medicijn.   Bron: www.cbg-meb.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten