De stofmonografie van het pokkenvaccin in het Informatorium Medicamentorum (IM) is uitgebreid met informatie over het gebruik van Imvanex® bij vaccinatie tegen apenpokken (monkeypox). Dit vaccin kan als pre-expositievaccinatie bij personen met een verhoogd risico op apenpokken, zoals bepaalde groepen MSM en transgenders, worden toegepast. Ook kan het als postexpositievaccinatie voor hoog risicocontacten worden gebruikt.  

Het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP heeft het gebruik van Imvanex® inmiddeIs goedgekeurd. Het vaccin bestaat uit levend verzwakte virussen die replicatie-incompetent zijn. Hierdoor treden  geen bijwerkingen als gevolg van vaccinvirusreplicatie en transmissie op. Omdat vaccinvirusinfectie niet mogelijk is, kunnen ook immuungecompromitteerde personen met Imvanex® gevaccineerd worden. Bovendien geeft het geen littekenvorming op de injectieplaats.

GGD Amsterdam en GGD Haaglanden zijn maandag 25 juli jongstleden gestart met het zetten van deze vaccinaties tegen apenpokken. Een bredere uitrol naar andere GGD-en staat gepland vanaf zaterdag 30 juli. Wie als PrEP-gebruiker bij de GGD of bij de huisarts staat geregistreerd, komt in aanmerking voor het vaccin. Zij maken onderdeel uit van de hoogrisicodoelgroepen

Bekijk meer informatie over het pokkenvaccin in het Informatorium


Bron: KNMP

Lees verder
Relevante nieuwsberichten