Ademen, iedereen doet het onbewust tussen de 8000 en 29000 keer per dag. De gewoonste zaak van de wereld. Maar zo gewoon is dat helemaal niet voor ruim 1 miljoen (!) mensen in Nederland met (chronische) Longziekten zoals Astma, COPD of Cystic Fybrosis. Mensen waarbij ademhalen niet vanzelf gaat en het lichaam geholpen moet worden met bijvoorbeeld medicatie.


Tevens zijn longziekten een belangrijke doodsoorzaak. In Nederland overleden er bijvoorbeeld in 2018 al ruim 6900 mensen met COPD als onderliggende doodsoorzaak. De toenemende verslechtering van luchtkwaliteit in Nederland helpt hierbij ook niet…

Per jaar worden er in Nederland ca. 85 longtransplantaties uitgevoerd verdeeld over diverse ziekenhuizen, omdat de longen zijn aangetast door genoemde longziekten.

Kortom, een interessant en actueel onderwerp als thema voor het NVFZ voorjaarssymposium, dat wordt gehouden op 21 maart 2020. Een viertal sprekers zal op deze dag vertellen over de laatste stand van zaken en ontwikkelingen bij longziekten:


Prof. dr. H.G.M. Heijerman, hoogleraar en hoofd afdeling longziekten van het UMC Utrecht zal de dag starten over de nieuwe ontwikkelingen en stand van zaken in de behandeling van Cystic Fibrosis.

Saskia van der Schoot, longverpleegkundige werkzaam bij het ETZ in Tilburg, zal dieper ingaan op het ziektebeeld astma en COPD. De bijbehorende medicatie en nieuwe ontwikkelingen zullen uitgebreid aan bod komen.

Een verpleegkundig specialist longziekten  van het UMC Utrecht, vertelt alles over longtransplantatie:  hoe gaat zo’n proces van aanmelden tot en met de nazorg in zijn werk?

Edwin Brokaar poliklinisch apotheker in het Haga Ziekenhuis gaat tenslotte dieper in op de farmaceutische patiëntenzorg aan Cystic Fibrosis patiënten.Houd onze website www.nvfz.nl, LinkedIn en Facebook in de gaten voor het definitieve programma. Inschrijven is mogelijk via www.NVFZ.nl.

 

Wanneer: zaterdag 21 maart 2020

Locatie: De Unie, Multatulilaan 12, Culemborg
Kosten: € 40,- voor leden en € 70,- voor niet-leden

Inschrijven? www.nvfz.nl

Lid worden? www.nvfz.nl/lid-worden

Vragen? info@nvfz.nl

Lees verder
Relevante nieuwsberichten