kindastmaKinderen tussen de 1 en 6 jaar oud met recidiverende lage luchtweginfecties hebben baat bij het vroeg starten van antibiotica.   Een vroege aanpak kan verslechtering voorkomen. Dit concluderen Leonard B. Bacharier e.a. in een onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA.  
Met het oog op overbehandeling en resistentie is men over het algemeen terughoudend met het voorschrijven van antibiotica bij luchtweginfecties bij kinderen. Bacharier startte een dubbelblind gerandomiseerde studie met 607 kinderen tussen de 12 en 71 maanden die te maken hadden met ernstige recidiverende luchtweginfecties. Bij de kinderen die gedurende de onderzoeksperiode minstens één luchtweginfectie doormaakten, werd gekeken welk gedeelte hiervan resulteerde in een ernstig beloop.
  De kinderen werden over twee groepen verdeeld: de azitromycinegroep en de placebogroep.   De ouders werden geïnstrueerd om te starten met azitromycine (12 mg/kg eenmaal daags gedurende vijf dagen) dan wel de placebo bij de eerste symptomen van een luchtweginfectie. In de azitromycinegroep had 7,4 procent van de luchtweginfecties een ernstig beloop en in de placebogroep 12 procent. Dit verschil was ook na correctie significant. Het number needed to treat (NNT) om één ernstige pneumonie te voorkomen was 33, met een afname wanneer het aantal luchtweginfecties toenam. Het NNT bij vier luchtweginfecties was 7.   JAMA. 2015;314(19):2034-2044. doi:10.1001/jama.2015.13896 Bron: www.medischcontact.nl, door Emma Zandee
Lees verder
Relevante nieuwsberichten