De werkdruk in de gezondheidszorg is standaard te hoog. Bijna de helft van de werknemers werkt elke week over en ook wordt personeel steeds vaker flexibel ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond Abvakabo FNV onder ruim 4.600 werknemers in de verpleeg- en thuiszorg en in verzorgingshuizen.   Zorgpersoneel ervaart een toenemende werkdruk. Ze draaien elke week bijna acht uur overwerk. Een kwart moet regelmatig binnen 24 uur ergens invallen. Dit werkt ten nadele van de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Ook signaleert de vakbond een toename van het aantal `kleine` contracten.  
Werknemers krijgen geen contract voor 40 of 36 uur, maar een flexibel contract voor bijvoorbeeld 24 uur. Zij worden soms de ene week 16 uur en een andere week 32 uur ingezet.
  Volgens de vakbond komt het ook vaak voor dat werknemers in een week bijvoorbeeld drie keer acht uur per dag werken en vier keer zes uur per dag. Verder moeten zorgmedewerkers steeds vaker gebroken diensten draaien. Ze werken dan `s ochtends de helft van hun uren en `s avonds de andere helft.   Bron: zorginstellingen, via www.profnews.nl
Lees verder
Relevante nieuwsberichten