Elles van Groningen is de grote winnaar van de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020. Zij was de beste over de gehele test (‘Alle categorieën’). Vandaag - op de Dag van de Apothekersassistent - hebben de organisatoren haar en de winnaars van de afzonderlijke categorieën in hun apotheek bezocht om hen te feliciteren en de prijzen en oorkondes uit te reiken.  

De Grote Apothekersassistenten Kennistest wordt jaarlijks georganiseerd door Optima Farma (beroepsvereniging voor apothekersassistenten), UA (vakblad voor apothekersassistenten) en Apoweb (aanbieder van e-learnings voor apothekersassistenten). Met deze Kennistest willen de organisatoren voor iedereen duidelijk maken dat je niet ‘zomaar’ apothekersassistent bent, maar dat je heel veel kennis en kunde moet hebben om dit beroep te kunnen uitoefenen. Ook vaardigheden zoals beoordelingsvermogen en communicatie zijn belangrijk. Door middel van de Kennistest kunnen apothekersassistenten voor zichzelf peilen of die eigenschappen bij hen voldoende zijn of dat er op bepaalde onderdelen nog aanvullende scholing en/of opfriscursussen nodig zijn.

Dit jaar hebben 292 deelnemers de Grote Apothekersassistenten Kennistest helemaal afgerond. De test bestaat uit vier onderdelen van elk twintig vragen en vier casussen waarover vragen beantwoord moesten worden.

Elles van Groningen, werkzaam bij Apotheek Hollands Kroon in Anna Paulowna, is dit jaar de grote winnaar. Vorig jaar was zij de winnaar van de categorie Zelfzorg, dit jaar blonk zij behalve in deze categorie ook uit in de categorieën Farmaceutische Kennis en Communicatie&Advies, waarmee zij de overall-winnaar werd. Zij won hiermee een Bijenkorf-bon ter waarde van € 350,-, beschikbaar gesteld door PharmaLead.

Dit jaar ook Ziekenhuisfarmacie

Nieuw was dit jaar dat de deelnemers konden kiezen tussen de categorieën Zelfzorg en Ziekenhuisfarmacie. Daardoor was de test zowel aantrekkelijk voor apothekersassistenten in de openbare apotheek als in de ziekenhuisapotheek.

In de nieuwe categorie Ziekenhuisfarmacie had Xandra Bennis de beste resultaten. Zij werkt in de Poli-apotheek Reinier de Graaf in Delft en was tevens tweede over alle categorieën samen.

Overige categorieën

In de categorie Communicatie en advies won Janke Terwisscha Van Scheltinga-Lantinga, werkzaam bij Boots Apotheek Berg en Bos, Apeldoorn.

Bij de andere twee categorieën kwamen een aantal ex aequo-winnaars voor:

Categorie Farmaceutische Kennis: Angela Veenstra (Maarnse Apotheek) en Martine Vink (Benu Apotheek Woudenberg).

Categorie Zelfzorg: Angela Veenstra (Maarnse Apotheek) en Leonie Bouw-Mulder (Service Apotheek Schuilenburg, Amersfoort). Leonie was tevens nr. 3 over alle categorieën samen

Leuke prijzen en nascholingspunten

De winnaars kregen van de organisatie natuurlijk bloemen en een taart, en verder leuke prijzen waaronder een Bladcadeau, een mooi verzorgingspakket en een gratis e-learning, beschikbaar gesteld door PharmaLead (hoofdprijs), AccreDidact, Daphaer en Vichy/La Roche-Posay.

De Grote Apothekersassistenten Kennistest is geaccrediteerd voor 4 punten. Van degenen die de test met voldoende resultaat hebben afgelegd, worden de punten bijgeschreven in het KABIZ-register. Aan de vragen werkten mee: KNMP/GIC, Jur Advies, AccreDidact, NVFZ, Daphaer, Medipraction, Nivel, SIR, FPZ instituut, AMP.


Lees verder
Relevante nieuwsberichten