Nederlandse ziekenhuizen moeten tientallen miljoenen euro`s aan de zorgverzekeraars terugbetalen, blijkt uit een extra controle door de instellingen zelf.   Bij deze controle werden alle declaraties die de afgelopen twee jaar bij zorgverzekeraars zijn ingediend opnieuw gecheckt. `Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar het gaat richting tientallen miljoenen`, aldus Roger van Boxtel, vertrekkend bestuursvoorzitter van verzekeraar Menzis.  
De extra controle werd uitgevoerd vanwege de boete ter waarde van 2,5 miljoen euro die het Sint Antonius Ziekenhuis vorig jaar van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gekregen. De NZa had fouten in de declaraties ontdekt. Deze fouten zijn ontstaan doordat ziekenhuizen en verzekeraars het niet eens waren over de interpretatie van declaratievoorschriften. Van Boxtel meldt dat er `op flinke schaal elementen zijn aangetroffen die overeenkomen met de fouten in het Antonius`.
  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt rekening te houden met hoge kosten door deze hersteloperatie. De vereniging kan nog niet zeggen om hoeveel geld het gaat, maar benadrukt wel dat het belangrijk is dat de declaratievoorschriften snel worden aangepast.   Bron: www.profnews.nl, gebaseerd op Het Financiële Dagblad
Lees verder
Relevante nieuwsberichten