innovatieInnovaties zijn nauwelijks mogelijk door het Nederlandse zorgsysteem.   Dat vindt Luc de Witte, hoogleraar Technologie in de Zorg aan de Universiteit Maastricht en directeur van het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT). De Witte zegt dat er veel verschillende segmenten zijn, wat leidt tot onvoldoende innovaties.  
`Aan alle onderdelen hangen eigen budgetten. Innovatie zorgt vaak voor een besparing binnen het ene segment, terwijl de rekening bij een ander segment ligt.
  Als je bijvoorbeeld bij het begeleiden van chronisch zieken het mogelijk maakt dat mensen minder naar het ziekenhuis hoeven, dan kom je direct aan de budgetten van medisch specialisten.` De Witte vindt dat de patiënt veel meer de regie moet krijgen, zodat zij bewuster een keuze kunnen maken voor een bepaalde zorginstelling. Een elektronisch dossier dat zij zelf kunnen beheren, zou hierbij kunnen helpen.   Ook mist er een financiële prikkel om te innoveren. `In de zorg is alles door een ander gefinancierd en daar ben je altijd afhankelijk van. Maar stel dat er een vast bedrag per patiënt gerekend wordt, dan zou er wel een prikkel zijn dat geld efficiënt in te gaan zetten.`   Bron: www.profnews.nl, gebaseerd op Het Financieele Dagblad
Lees verder
Relevante nieuwsberichten