Indrukwekkend! Dat was het symposium van 16 april zeker.

Iedere dag overlijden er in Nederland ca. 53 mannen en 59 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één. Veel hart- en vaatziekten kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl of door het gebruik van medicatie, zoals bloedverdunners, cholesterolverlagers en bloeddruk verlagers. 

Op deze mooie lentedag kwamen er 170 nieuwsgierige medewerkers uit openbare-, poli- en ziekenhuisapotheken naar het symposium over hart- en vaatziekten. Iedereen werd vanaf 9.00 uur ontvangen met koffie/thee en wat lekkers. De medewerkers konden informatie krijgen over gezonde voeding, cholesterol, de bloeddruk, collageen etc. bij de standhouders van bedrijven die dit symposium mogelijk gemaakt hebben.  

Om 10.00 uur werd de dag geopend door de dagvoorzitter I. Stollman met dagindeling en de te volgen workshops.

Janneke Wittekoek, (cardioloog, gezondheidswetenschapper, oprichtster van de Heartlife Kliniek en bekend van TV: De Dokters en Bizarre eters) verzorgde de eerste presentatie over het vrouwenhart “begeerd maar miskend”. Janneke is specialist op het gebied van hart- en vaatziekten bij vrouwen met een passie voor preventie hiervan. Ze wil de groene kant van bewustwording meegeven door te “nudgen” (duwen) naar de goede richting. Na de uitleg over de patoholgie en de fysiologie van het vrouwenhart kwam Janneke met de passende quote: “How woman can have heart attacks without any blocked arteries”. Hiermee concludeerde ze dat hartklachten zich bij vrouwen vaak anders uiten dan bij mannen. Dit komt doordat de arteriën en venen van de vrouw kleiner zijn en de afzetting van cholesterol verspreid plaatsvindt en niet als een zichtbare plaque ophoopt zoals bij de man. De meest voorkomende symptomen van hart- en vaatziekten bij vrouwen zijn dan ook: onbegrepen vermoeidheid (71%), slaapproblemen (48%), kortademigheid (42%) en zuurbranden (39%). Ook kunnen vage klachten als nek-, kaak-, midden- en boven rugpijn symptomen zijn van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Een passende quote van Janneke Wittekoek hierbij is: “Know your numbers”. De 5-3-2-1 regel, een totaal cholesterolgehalte <5 mmol/l, LDL <3 mmol/l, triglyceriden <2 mmol/l en HDL >1 mmol/l is hierbij van toepassing. Een gezonde leefstijl is van belang ter preventie van hart- en vaatziekten: “Slimming hasn’t to be boring”.  


Hierna volgde eerste ronde van de keuze workshops. De deelnemers hadden de keuze uit:

  1.  “Dotteren en stent plaatsen” door Dhr. P. Zocca (cardioloog i.o.). Dotteren en een stent plaatsen is een veel voorkomende behandeling om vernauwingen in de kransslagader van het hart op te heffen. In deze interessante workshop werd er in gegaan op de vraag wanneer en hoe deze behandeling gedaan wordt en welke geneesmiddelen er na de behandeling gebruikt worden.   
  2. “CVRM: Verhoogd Cholesterol” door Mevr. L. Krens (apotheker). Een verhoogd cholesterol is onderdeel van CVRM. Er werd tijdens deze workshop ingegaan op de vragen wat cholesterol is, waarom het een risicofactor is bij hart- en vaatziekten, wie er in aanmerking komt voor medicamenteuze behandeling en waar deze behandeling uit bestaat.   
  3. “CVRM: Bloedverdunnders” door Dhr. E. Wiltink (apotheker en klinisch farmacoloog). Tijdens deze interactieve workshop werd er in gegaan op de volgende vragen: Wanneer wordt er antistolling gebruikt? En wordt er dan gekozen voor ASA, acenocoumarol of NOAC’s (de nieuwere bloedverdunners)? Er werd in gegaan op hoe lang deze medicatie gebruikt moet worden, als monotherapie of combinatietherapie en welke interacties met andere geneesmiddelen voorkomen.   
  4. “Voorkomen is beter dan…” Tijdens deze workshop mochten de medewerkers actief deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals reanimeren, het gebruik van de AED, het meten van de bloeddruk, de nieuwe Schijf van Vijf en het bepalen van het cholesterol d.m.v. een vingerprik.  


Na de lunch volgde de tweede ronde van de workshops gevolgd door koffie en thee.

fotohartrevalidatie

Om 15.15 opende Rita Hoekman (fysiotherapeut MST Enschede) de presentatie over “Gezonde leefstijl” met de boodschap dat de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging het hart gezond houden en de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Rita vertelde hoe hart-revalidatie in de praktijk verloopt en dat het beter is om zo snel mogelijk te mobiliseren. 

Nederlandse-Hartstichting-Logo

Ad van Gool (Nederlandse Hartstichting) vertelde zijn meeslepende levensverhaal als zwaar hartpatiënt in het tweede deel van de presentatie. Ad van Gool is geboren met een vernauwde aorta, waardoor de pompkracht van zijn hart steeds verder afnam. Als klein jongetje was hij constant buiten adem en met tikkertje pakte zijn klasgenoten eerst hem. Op zijn achttiende is hij zijn eerste open hartoperatie ondergaan. Echter naarmate zijn leeftijd vorderde nam de pompkracht van zijn hart steeds verder af tot hij zijn eerste hartaanval kreeg. Hij werd naar het ziekenhuis in Maastricht gebracht en kwam in aanmerking voor een ICD. Hierna volgden er steeds vaker hartaanvallen waardoor hij steeds languit op straat lag. Ad wist dat hij dit niet lang meer vol zou houden, de pompkracht van zijn hart was nog maar 12% dat steeds verder afnam. Er zat dus nog maar één ding op: een harttransplantatie. Hij kwam hiervoor in aanmerking, echter was de wachtlijst in Nederland zo lang dat hij daar niet op kon wachten. Gelukkig is in België iedereen donor en heeft hij in 2004 een harttransplantatie ondergaan in het UZA in Antwerpen. Na zijn harttransplantatie is Ad fitter dan ooit, hij loopt hard, hij heeft het pieterpad gelopen en wandelt met zijn vrouw door de Alpen. Ad heeft altijd goed voor zijn hart gezorgd door de juiste gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Hierop luidt zijn quote: “de mate waarin je met je hart omgaat, is bepalend voor de toekomst”.  

Wie gezond is, heeft 1001 wensen
Als je ziek bent, heb je er maar één: Beter worden

Alle sprekers en de mensen die de workshops hebben gegeven, werden bedankt met een bloemetje namens de dagvoorzitter en Dineke Berger, de voorzitter van de NVFZ. Het was weer een ontzettend leuke, interessante en leerzame symposium dag. Na een drankje is iedereen voldaan naar huis gegaan. 

Tessa van der Eng