Ziekenhuisverplaatste zorg speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de Nederlandse ziekenhuizen, alsook in de eerste lijn. Daarom is het onderwerp van komend symposium: ‘Ziekenhuisverplaatste zorg, je infuus in de knoop?!’. Hierbij zal de nadruk gelegd worden op infuustherapie thuis. Wij hebben een mooi programma klaarstaan waarin alles wat er komt kijken bij infuustherapie thuis, door professionals vanuit verschillende perspectieven wordt toegelicht. Het programma bestaat uit twee lezingen in de ochtend en twee lezingen in de middag. Na ontvangst en tijdens de lunch is er voldoende tijd om de stands te bezoeken en met elkaar te netwerken.

Het programma van deze dag:

9:30 – 10:20 Ontvangst en bezoek aan de stands.

10:20 – 10:30 Opening door de dagvoorzitter Bas van Vlijmen.   

10:35 – 11:20 Ziekenhuisverplaatste zorg: from Past to FutureDr. Hein van Onzenoort, Medisch Manager Zorgkern Klinische Farmacie, Amphia Ziekenhuis te Breda, zal een lezing geven over ziekenhuisverplaatste zorg: from past to future. Bij het UMC Radboud te Nijmegen heeft dr. Van Onzenoort grote ervaring opgedaan met betrekking tot ziekenhuisverplaatste zorg.   

11:30 – 12:15 OPAT (Ambulante Parenterale Antimicrobiële Therapie)Anne Robben (Researchverpleegkundige) enAnke Roebroek (Transferverpleekundige), Jeroen Bosch Ziekenhuis te ’s-Hertogenbosch, gaan dit onderwerp toelichten. Bij sommige infecties is een langdurige behandeling nodig om de bacterie te bestrijden. Soms is het mogelijk om deze behandeling na opstart in het ziekenhuis veilig thuis verder te zetten. Zo kunnen patiënten sneller hun dagelijkse activiteiten weer opnemen in hun vertrouwde omgeving. Hoe heeft dit tot een succes geleid bij het JBZ: wanneer is het gestart, hoe is het aangepakt, wat komt er allemaal bij kijken en hoe regel je dit duurzaam in?  

12:15 – 13:15 Lunch en bezoek aan de stands.

13:20 – 14:00 Infuustherapie thuis, ervaring uit de praktijk Arianne van Loosen, ervaringsdeskundige, heeft een dochter (Tessa) van 9 jaar die geboren is met Microvillus Inclusion Disease. Dit een zeldzame recessief erfelijke aandoening aan de darm, die zich presenteert met malabsorptie en ernstige secretoire diarree. Haar dochter krijgt al haar voedingsstoffen binnen via TPV (Totaal Parenterale Voeding), dat zij thuis zelf verzorgen. Tijdens de presentatie zal Arianne je meenemen langs de zaken met betrekking tot infuustherapie thuis, waar zij in het dagelijks leven mee te maken hebben. 

14:10 – 14:55 Multidisciplinaire samenwerking: hét recept voor de beste zorgRandi Vat, verandermanager en cultuurcoach, heeft ruime expertise op het gebied van leren en ontwikkelen in de (farmaceutische) zorg. Randi is sinds 2006 betrokken bij de hbo-opleiding farmaceutisch consulent en is één van de initiatiefnemers van het FPZ Instituut. Samenwerking binnen teams en tussen verschillende disciplines is altijd een belangrijk aandachtsgebied in het werk van Randi. Elke zorgdiscipline heeft zijn eigen taal en beleving van zaken. Van jou als zorgprofessional wordt steeds vaker verwacht dat je multidisciplinair samenwerkt om gezamenlijk invulling te geven aan de zorg voor de individuele patiënt. Om de beste zorg te kunnen geven is het noodzakelijk dat je elkaar goed verstaat en elkaars handelen begrijpt. Randi neemt je mee langs de belangrijkste aspecten van samenwerking. Zo krijg je handvatten voor meer wederzijds begrip als basis voor (h)echte samenwerking.  

15:00 – 16:00 Aan het eind van deze leerzame dag is er tijdens de borrel voldoende tijd om met elkaar in contact te komen.

De kosten

De kosten voor deelname aan dit symposium zijn voor NVFZ-leden € 40,- en voor niet leden € 70,-. Ziekenhuizen/organisaties kunnen in aanmerking komen voor korting van 10% bij inschrijving van minimaal vijf medewerkers. De voorwaarde is dat het volledige inschrijfgeld door het ziekenhuis aan de NVFZ wordt overgemaakt. De korting zal na het symposium aan het ziekenhuis/organisatie worden terugbetaald. De korting geldt niet indien de medewerker het inschrijfgeld zelf aan de NVFZ overmaakt. 

Voor informatie over het symposium kun je contact opnemen met Tessa van der Eng via tessavandereng@live.nl. Voor informatie over inschrijving, betaling en facturen kun je contact opnemen met Theo van der Steen via tvdsteen15@gmail.com.