Een nieuw, publiek-privaat ontwikkeld vaccin tegen rotavirus voorkomt het ontstaan van ernstige buikgriep bij kinderen in ontwikkelingslanden. Dat melden onderzoekers van de ‘India Rotavirus Vaccine Workgroup’ in The Lancet (2014; epub 12 maart).   Hoewel er inmiddels 2 vaccins tegen rotavirus op de markt zijn, bestaat er in ontwikkelingslanden grote behoefte aan goedkope en effectieve vaccins. Om hierin te voorzien werd een aantal jaar geleden een samenwerkingsverband opgezet tussen onder meer het Indiase ministerie van Biotechnologie, donoren zoals de Bill & Melinda Gates Foundation en het Indiase bedrijf Bharat Biotech International. Zij ontwikkelden een vaccin op basis van een niet-pathogeen maar wel immunogeen rotavirus, dat deels uit een rundervirus en deels uit een menselijk virus bestaat. Met de fabrikant is afgesproken dat dit 116E-vaccin uiteindelijk voor maximaal 1 dollar per dosis in ontwikkelingslanden verkocht zal worden.   Nita Bhandari et al. testten het 116E-vaccin op 3 locaties in India. 4532 kinderen werden ingeënt op de leeftijd van 6-7 weken, 10 weken en 14 weken, en 2267 kinderen ontvingen een placebo.  
In de gevaccineerde groep werden na 4752 persoonsjaren 71 gevallen van ernstige gastro-enteritis gerapporteerd en in de placebogroep na 2360 persoonsjaren 76 gevallen. Ondanks de relatief bescheiden effectiviteit van het vaccin (53,6%) kan het vaccin in ontwikkelingslanden veel sterfgevallen voorkomen, schrijven de onderzoekers, vanwege de hoge incidentie van rotavirusbuikgriep.
  Verder laat de studie zien dat het mogelijk is om met een publiek-private samenwerking een nieuwe behandeling te ontwikkelen. De manier waarop het vaccin is ontwikkeld, kan worden gezien als een model voor de ontwikkeling van andere betaalbare geneeskundige interventies, stellen de onderzoekers.   Bron: www.ntvg.nl, door Twan van Venrooij (Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:C2099)
Lees verder
Relevante nieuwsberichten